Succesul este un mindset. Iar mindsetul intră la lista de soft skills, care se dobândesc în urma unor experiențe.

Dacă arunci o privire la cele două categorii de abilități (soft și hard skills) vei observa că există o diferență importantă, și anume aceea de învățare. Sau, mai exact, a procesului de învățare prin care trebuie să treci pentru a ajunge să ai parte de respectiva abilitate.

În lista de hard skills, intră abilități precum HTML, CSS, Javascript, Copywriting, Photoshop, gătitul, bătutul cuielor, condusul și așa mai departe. În lista de soft skills, intră abilități precum muncă în echipă, comunicare, răbdare, persuasiune, motivație, flexibilitate, carismă și așa mai departe.

succesul-nu-se-invata

Ce învățăm și ce nu învățăm de la ceilalți

Văd cum internetul se umple din ce în ce mai mult de cursuri care te învață cum să-ți dezvolți ambele categorii de abilități.

Bullshit!

Cum poți tu să mă înveți să comunic, dacă eu nu scot două vorbe când sunt în oraș, la masă, cu prietenii? Cum poți să mă înveți să fiu carismatic dacă eu mă uit urât la oameni și oamenii mai mult mă sperie?

Desigur, mă poți ghida către a deveni carismatic sau către a comunica mai bine cu cei din jur, însă nu mă poți învăța aceste lucruri. Le voi învăța de unul singur, experimentându-le.

În schimb, de la altcineva pot învăța HTML, de exemplu, care este mereu același și nu trebuie să am parte de o experiență personală pentru a pune un link pe un text. Adică uite așa <a href=”http://linklatext.ro”>Ăsta-i textul</a>.

În acest caz, dacă îți explic ce am făcut mai sus, în mod sigur o să înțelegi și nu va mai fi nevoie să treci printr-o experiență personală pentru a înțelege. Ci vei putea pune direct în practică.

În schimb, oricât de bine ți-aș explica ce este carisma, comunicarea, motivația sau orice altă abilitate din această categorie, tot va trebui să te duci să experimentezi. Altfel nu vei înțelege mare lucru din explicația mea.

Succesul este o abilitate mixtă

Succesul intră atât la soft skills cât și la hard skills.

Și aici mă gândesc la un exemplu tare cunoscut, și anume platforma Facebook. Ai idee câți au încercat după Zuckerberg să facă o astfel de platformă? Foarte mulți. De ce nu au avut același succes? Naiba știe… probabil tot felul de motive. Însă în mod sigur nu a avut legătură cu hard skills.

În mod sigur cei care au încercat știau la fel de multă programare. Știau să facă o platformă la fel de bună (poate chiar mai bună) din punct de vedere tehnic. Însă a lipsit ceva acolo, care sunt aproape sigur că face parte din soft skills.

Mai simplu de atât, uite alt exemplu.

Florin Roșoga are un podcast numit „Antreprenori care Inspiră” care, în momentul de față, are 147 de emisiuni. Ceea ce înseamnă că mulțumită lui Florin noi putem asculta poveștile a 147 de antreprenori. Podcastul este disponibil și pe Android.

Poate fi considerat podcastul lui Florin de succes?

Din punctul meu de vedere, desigur. Pentru că pe lângă cele aproape 150 de emisiuni, podcastul a fost ascultat și descărcat de peste 30.000 de oameni în fiecare lună, iar acest lucru îl face să fie de succes.

Bun. Iar dacă podcastul lui Florin este de succes, de ce este printre puținele podcasturi de succes? Ce te oprește pe tine să faci un podcast în care să vorbești cu oameni de succes din alte domenii? De exemplu cu maratoniști români, că sunt destui.

În mod sigur ai învăța cum să înregistrezi un apel telefonic, cum să editezi fișierul audio și cum să urci podcastul pe o platformă. Însă cred că este ceva mai mult de atât.

Cât de greu se dobândește un soft skill?

Am să-ți dau un exemplu cu o abilitate care sperie pe foarte multă lume și anume vorbitul în public.

Oratoria este un soft skill. Ai vorbit vreodată în fața unor oameni? Ai stat vreodată pe o scenă pentru a livra un mesaj către zeci sau sute de oameni?

Ei bine, dacă ai făcut-o doar de câteva ori, sunt aproape sigur că ți-a tremurat vocea (poate și corpul), că aveai impresia că nu mai știi ce să spui, că transpirai în ultimul hal și multe alte lucruri deloc plăcute.

Dacă ai continuat să vorbești în public, atunci ai observat cum începi să devii din ce în ce mai bun la acest lucru, nu?

Și oricât de multe ți-aș fi povestit eu despre vorbitul în public, oricât de multe tehnici de vorbit în public ți-aș fi oferit, posibil ar fi fost degeaba. Experiența în care efectiv vorbești în fața oamenilor nu se compară cu nicio altă informație.

Ce poți face pentru a avea succes?

Ei bine, poți începe prin a te opri.

Oprește-te din citit articole despre asta. Oprește-te din a întreba în stânga și-n dreapta cum să devii de succes. Oprește-te din a căuta răspunsul în exteriorul tău, pentru că el nu este acolo.

Succesul face parte din tine, iar pentru a-l avea, ai nevoie să experimentezi.

Pune în practică toate ideile pe care le ai. Vezi ce rezultate îți aduc. Testează. Implică-te cât de mult poți. Succesul nu apare în a doua zi din momentul în care te-ai pus pe treabă.

Success takes time. And hard work.

De ce succesul nu se învață
5 din 9 voturi