În dimineața asta m-am trezit la 6:15. M-am dus până la baie să mă spăl pe față și m-am întors înapoi în cameră, unde am făcut câteva exerciții fizice să-mi încălzesc corpul.

Între timp, în mintea mea, îmi tot repetam, „Sunt doar 3 minute. Numai 3 minute.

După ce fac exercițiile, mă pun în pat, sub plapumă, și ascult muzică să mă relaxez. Mi-a apărut pe YouTube, în newsfeed, Beth Hart – și m-am gândit că e perfect și că mă va ajuta să-mi iau mintea de la ce urmează să fac.

Mă simțeam de parcă ar fi trebuit să dau cine știe ce test important. Când colo, urma doar să fac un duș rece.

Ascult muzică până la ora 7, când îmi fac curaj și mă duc în baie. Am grijă să iau telefonul cu mine pentru că trebuia să cronometrez 3 minute de stat sub duș rece cumva și voiam să ascult și o melodie pe fundal.

01-dusuri-reci-fb

Ajuns în baie, dau drumul la apă și văd că e rece ca gheața. Mă sperii puțin. Schimb pe apă caldă astfel încât să am confort la tălpi când trec la duș. După ce se încălzește apa pe care urmează să-mi stea tălpile, schimb apa pe temperatură călâie, trec sub duș și-mi dau cu ea pe mâini și picioare.

Mă uit la telefon, fiind melodia deschisă deja, și apăs play. Trec 10 secunde din melodie, schimb temperatura apei de la călâie la rece și simt schimbarea instant. Atât de instant încât încep să înjur. Și continui să înjur pentru încă câteva secunde bune, până-mi dau seama că încep să mă obişnuiesc cu apa rece.

Între timp, începusem să respir atât de greu, încât aveam impresia că sunt pe un vârf de munte.

Aproape în același timp cu înjurăturile am început să dansez. Trebuia să fac mișcare. Și mi-am dat seama că nu trebuie neapărat să înjur, ci doar să mă exteriorizez verbal, așa că am început să și cânt. M-a bufnit râsul când mi-am dat seama ce fac, de fapt.

Începusem să mă obișnuiesc. Singurele momente în care tresăream erau acelea în care puneam dușul cu apă rece pe ceafă, pe spate sau la subraț, acelea fiind zonele cele mai calde ale corpului. N-am pus deloc dușul pe cap. Poate o să încerc în una din cele 31 de zile.

Aveam de stat 3 minute sub duș cu apă rece. Cel puțin așa-mi setasem. Am ajuns să stau peste 4 minute, fără să-mi dau seama. Mă gândeam, de fapt, că mai aveam de stat măcar 1 minut, însă am vrut să văd cât timp trecuse. Și m-am lămurit. Era minutul 4 și 16 secunde al melodiei atunci când m-am uitat la telefon.

Am oprit dușul, m-am șters de apă și am observat că am pielea roșie, în special în zona pectoralilor. Cred că-i un semn că făcusem ce trebuie.

M-am dus în dormitor și ceva era diferit. Nu mai simțeam frigul. Umblam dezbrăcat prin cameră de parcă erau 20 de grade.

Mai apoi m-am dus în bucătărie să mănânc ceva și să îmi fac un ceai. Au mai trecut 30 de minute și am ieșit să alerg. Aveam 3 km de alergare în plan. Am alergat 3.5 km, cu neplăcerea de a-mi degera degetele de la picioare. În mod sigur erau mai puțin de zero grade, altfel nu alunecam pe o baltă înghețată.

Provocarea lunii ianuarie a anului 2017: dușuri reci + alergare

Inițial au fost doar dușuri deci. Însă m-am gândit că nu ar fi prea mare provocarea dacă aș investi doar 3 minute în fiecare zi stând sub dușul rece. Așa că în ultimele 7 zile ale lunii m-am gândit să am câte 6 minute (adică să dublez provocarea).

Chiar și așa, mi s-a părut puțin, așa că am zis să adaug și 3 km de alergare în fiecare zi.

În total, în la sfârșitul lunii ianuarie ar trebui să am 114 minute de dușuri reci și 93 km alergați.

6 recomandări pentru 31 de zile de dușuri reci

M-am gândit că poate vrei să te apuci și tu de dușuri deci, așa că am făcut câteva lucruri și pentru tine. Unul din aceste lucruri este lista următoare cu recomandări.

/1 Oricare ar fi timpul pe care ți l-ai seta, realizează că sunt doar câteva minute

În cazul meu, cele 3 minute reprezintă 0.29% din totalul de timp al unei zile. Asta în condițiile în care dorm 7 ore și alte 17 le stau treaz.

Deci, până la urmă, sunt 3 minute – foarte puțin.

/2 Intră în rolul personajului

Gândește-te că ești plătit să faci asta. Sau că ești un actor care are de făcut dușurile ăstea nenorocite.

Știu că nu-i ușor. Cel puțin pe mine m-au speriat – ăsta fiind și motivul pentru care vreau să fac dușuri reci. Așadar, să intri în rolul unui personaj cred că te va ajuta.

/3 Nu începe cu apă rece sloi din prima

Recomandat este să schimbi temperatura apei treptat, până când ajunge să fie rece. Astfel îți vei obișnui organismul. Chiar dacă te crezi Rambo și vrei tu să începi din prima cu apă rece sloi, măcar în primele zile ale provocării consideră-mi sfatul și schimbă temperatura treptat.

/4 Ascultă o melodie care-ți dă foarte multă energie cât ești sub duș

Eu am o singură melodie pe care o ascult și funcționează de minune.

Eminem – Till I Colapse. Ia telefonul cu tine în baie, dă play la melodie, dă volumul la maxim (până la urmă, cât de tare se poate auzi muzica la telefon) și ascultă-i versurile în timp ce faci duș.

/5 Fă mișcare constantă

Nu sta ca o scândură sub duș pentru că o să îngheți de frig.

Dacă dansezi o să vezi că nu simți frigul din două motive: o să pui sângele în mișcare și n-o să-ți stea mintea la cât de rece este apa. În același timp poți și fredona melodia.

/6 Fă exerciții înainte și după duș

Eu am făcut niște flotări și alte câteva exerciții ca să-mi întind mușchii și să pun sângele în mișcare.

Cred că aceste 6 recomandări sunt îndeajuns. De fapt, orice ai face, ai grijă să ai corpul încălzit înainte să intri sub duș și să nu-ți fie frig.

PS: Mâine scriu un articol cu argumente pentru care dușurile reci sunt benefice organismului uman.

Până atunci, uite ce îți recomand să citești: 3 argumente pentru care provocările te fac mai inteligent

6 recomandări pentru 31 de zile cu dușuri reci #eucadavid
5 din 5 voturi