Acum aproape 3 ani de zile, când eram la începutul perioadei mele de freelancer, abia dacă scriam 500-1000 de cuvinte într-o zi. Și nici măcar nu scriam în fiecare zi. Totul se întâmpla greoi, cu toate că eu consideram că mă descurc bine. Dacă mă uit în trecut, am impresia că mă mișcam ca un melc, însă era un simplu început.

Pentru anul care vine mi-am lansat niște provocări, iar cea a lunii aprilie presupune să scriu peste 111.000 cuvinte. Însă, când mă uit la cifrele omului ăstuia, îmi cam vine să-mi triplez provocarea.

Cine-i omul celor 7.560.000 de cuvinte?

Isaac Asimov este unul dintre zecile de scriitori care au avut o productivitate incredibilă. A scris sau editat peste 500 de cărți, și alte sute de povești și eseuri. Mai mult de atât, a trimis peste 90.000 de scrisori tuturor fanilor din întreaga lume.

Pentru un orice alt scriitor de talie medie ca să ajungă să scrie atât de mult, ar fi nevoie să fie scrisă câte o carte la fiecare 2 săptămâni, timp de 25 de ani. Marea majoritate a cărților lui Asimov erau de 70.000 de cuvinte, ceea ce înseamnă că scria 5.000 de cuvinte zilnic.

isaac-asimov-500-carti

Aşadar, cum a reușit să scrie atât de mult încât să scrie mai mult de 10 sau chiar de 100 de ori decât alți autori?

  1. Asimov scria în fiecare zi, indiferent că avea chef sau nu

Conform profilului său realizat în anul 1969, pe New York Times, Asimov își începea ziua între 9:30 și 10:00 dimineața și reușea să scrie câte 90 de cuvinte pe minut. Pauzele sale erau foarte mici și ajungea să doarmă undeva în jurul orei 10 sau 11 seara.

Probabil scria constant, deoarece avea perioade în care reușea să scrie o carte în numai câteva zile.

Stilul de scris a lui Asimov îl făcea să pună cuvinte pe hârtie chiar dacă nu avea inspirație în ziua respectivă. Tatăl său avea un magazin de dulciuri, când Asimov era mic, iar magazinul se deschidea la ora 6 în fiecare dimineață, chiar dacă tatăl avea chef sau nu să se trezească și să muncească așa devreme.

Acest stil exagerat de a produce cuvinte l-a transformat pe Asimov într-un „anti-scriitor”. Acea imagine a scriitorilor, care stau în fața hârtiei, și își gândesc fiecare cuvânt, a fost dată peste cap de Asimov.

Și reușea să scrie atât de mult pentru că nu considera că cuvintele nuanțate într-un anumit fel fac o foarte mare diferență.

  1. Asimov folosea cuvinte simple

Prefera un stil deloc împopoțonat. Cuvintele sale erau simple și rareori cuvintele folosite erau lunguiețe. Există și critici la adresa lui Asimov, în ciudat popularității influenței pe care le avea. Criticile apăreau pentru că Asimov era încă de la început foarte clar în mesajul pe care îl livra, și îl făcea pe cititor să înțeleagă despre ce este vorba în toată cartea din primele pagini.

Asimov spunea că acest stil nu reprezintă nimic mai mult decât un mod direct de exprimare.

  1. Nu-i păsa de critici

Foarte mulți autori evită o asemenea simplitate deoarece vor să pară sofisticați. Ca rezultat, ajungeau să impresioneze criticii deoarece ideile lor păreau profunde.

Partea interesantă este că foarte puțini sunt capabili să atingă un număr de cuvinte, atât de mare, produs zilnic. Și cu toate că a fost criticat, metodele sale sunt folosite de foarte mulți autori ai prezentului.

Rămâi pozitiv,
David Mitran

3 obiceiuri pozitive ale omului de 7.560.000 de cuvinte
5 din 2 voturi