Dacă reușim să trecem dincolo de limita inferioară pe care o avem cu toții, vom reuși să transformăm incapacitatea în capacitate. Vom reuși să fim și să facem.

Nu de puține ori mi s-a întâmplat să mă implic într-o activitate nouă (în totalitate sau parțial) și să am senzația de „ce mama naiba caut eu acolo”. Însă nu era o senzație care avea legătură cu incompatibilitatea, ci avea legătură cu incapacitatea.

Oamenii respectivi erau potriviți și erau oameni cu care îmi doream tare mult să colaborez, însă mă simțeam inferior lor. Fie pentru că îi vedeam cu mai multă experiență, fie pentru că reușeau să câștige mai mulți bani ca mine, și probabil multe alte motive.

limita-inferioara-frica-teama

Mă simțeam incapabil în comparație cu ei din două motive:

– aveau lucruri pe care eu nu le aveam;

– aveam impresia că trebuie să am aceleași lucruri pe care ei le au.

Despre primul meu mentor

Undeva în anul 2012 m-am decis să cer ajutorul unui om cu experiență în domeniul trainingurilor. Habar n-aveam ce înseamnă cuvântul mentor, însă știam doar că-mi doresc ajutor.

M-am întâlnit cu el o dată, am stat de vorbă, a încercat să-mi explice câteva lucruri foarte de bază și a fost foarte interesant. Doar că eu n-am mai continuat să-l contactez.

De ce? Pentru că simțeam o teamă care nu avea pic de logică. Credeam că sunt mult sub oamenii cu care el interacționează, așa că am luat decizia de a mă opri acolo.

Am realizat că e o mare tâmpenie decizia respectivă, și l-am contactat iar. Însă, pentru a realiza că am făcut o prostie, a trebuit să treacă un an – un an în care eu am trecut prin niște schimbări și am reușit să conștientizez greșeala.

Poate că și tu ai trecut printr-o experiență asemănătoare și poate că același sentiment de teamă a apărut și la tine.

Ei bine, sentimentul ăsta de teamă era absolut normal acum câteva mii de ani. În momentul prezent a făcut să ne închidem în noi și să rămânem blocați în limita inferioară.

Supraviețuirea oamenilor, ca specie, are la bază sentimentul de teamă

Acum câteva mii de ani, dacă sentimentul de teamă nu era existent, probabil că oamenii se aruncau în cap de pe stânci foarte înalte sau erau mâncați de dinozauri. Și asta ne-a ajutat să supraviețuim ca specie.

Însă sentimentul de teamă ne-a transformat într-o specie închisă în carapace, care preferă să rămână în zona de confort (carapacea) chiar dacă conștientizează că a făcut o greșeală sau că ar putea îmbunătăți situația în care se află.

Acea carapace în care te afli de ani buni se numește limita inferioară. Și ești blocat acolo pentru că-ți este teamă că nu ești îndeajuns de bun, că nu ești la nivelul așteptărilor celorlalți, și așa mai departe.

Limita inferioară (carapacea) este zona de confort pe care ți-ai creat-o în urma experiențelor nereușite pe care le-ai avut și te-ai blocat acolo, considerând că dacă ai greșit de câteva ori, vei greși tot timpul de acum înainte.

Limita inferioară te va ține pe loc

Teama de a nu greși nu-ți va da voie să experimentezi lucruri noi și vei fi incapabil să faci lucrurile pe care ți le dorești.

Însă, și mai grav de atât, teama de a nu greși nu-ți va da voie să fii tu și să descoperi că ai calități pe care le poți folosi atât pentru a te ajuta pe tine, cât și pe ceilalți.

Această teamă reprezintă doar una din cele care fac limita interioară să persiste. Iar dacă îți dorești să treci dincolo de limita inferioară, să depășești zona de confort și să ieși din carapace, atunci muncește pentru a elimina această teamă.

Limita inferioară este doar în mintea ta

Faptul că te consideri neexperimentat în cadrul unei activități este doar în mintea ta, pentru că te compari cu alte persoane din jurul tău pe care le consideri experimentate.

Însă ai hrănit atât de mult limita inferioară uitându-te la ceilalți și comparându-te cu ei, încât trebuie să muncești pentru a vedea dincolo de ea.

„Limita inferioară este teama pe care o resimți după eșecul în urma primei tale încercări într-un proiect, într-o relație sau într-o afacere. Te limitează și devine asemenea unei bariere care nu îți dă voie să evoluezi și să mergi mai departe.” – Florin Roșoga

Ce se întâmplă din momentul în care ieșim din carapace?

Acela este momentul în care ne dăm voie să greșim și să ne acceptăm greșelile. Mai mult de atât, este momentul în care învățăm din ele și ajungem să ne dezvoltăm, și să fim mai încrezători în propriile forțe.

Momentul de dincolo de limita inferioară este un moment pe care trebuie să-l obții, este un moment al tău pentru care trebuie să muncești, pentru că îl meriți.

Dintotdeauna a fost al tău.

Eu cred cu tărie că oricare ar fi situația în care te afli acum, dacă muncești puțin mai mult și alegi să investești în tine în mod regulat, vei ajunge să fii mai relaxat, mai liniștit și mai împăcat cu tine.

Florin Roșoga a scris o carte în care explică foarte bine conceptul de limită inferioară. Eu am citit-o și am înțeles că uneori sunt momente în care stagnez și am învățat cum pot să obțin rezultate semnificative pentru proiectele mele.

E o carte pe care o recomand cu căldură.

Vezi cartea lui Florin
Limita inferioară în incapacitatea de a fi și a face
5 din 9 voturi