Salutare dragi cititori. Vă iau prin surprindere cu încă un interviu optimist. Iar de data aceasta, am dat de un om minunat, un om din breasla mea. Nu, nu-i blogger, însă îi plac cuvintele și le apreciază atât de mult încât a făcut un super proiect prin intermediul căruia are grijă de ele.

N-o să vă spun mai multe, pentru că întrebările următoare au scopul de a ne ajuta să o descoperim puțin mai bine pe Irina Ștefan, persoana din spatele proiectului Salvez cuvinte, așa că haideți să citim împreună interviul.

DAVID: Bună Irina. Mă bucur că ai fost de acord cu acest interviu. Mi-ar plăcea să începem cu o mică descriere despre tine.

IRINA: Nu-mi place prea tare să mă descriu pentru că nu cred că găsesc un paragraf de cuvinte reprezentative pentru tot ce cred că sunt. Dar foarte simplu și primele idei care-mi vin în cap: sunt veselă, scriu și-mi place de mor, iubesc limba română și girafele și vremea îmi schimbă foarte ușor starea de spirit. Încerc să mă înconjor de oameni frumoși, de la care am ce învăța, sunt curioasă și mă-ntreb mereu „De ce?” sau „De ce nu?”.  Ah… și sunt copywriter.


DAVID:
În continuarea descrierii, spune-ne care sunt activitățile în care investești și de unde-ți iei motivația pentru ele.

IRINA: Scriu. Scriu ca să mă întrețin, scriu că-mi place și citesc ca să mă bucur de cât de frumos scriu alții. Alerg și merg la yoga ca să mă simt bine fizic și psihic. Sunt motivată de starea de bine pe care mi-o dau la final activitățile de mai sus. Îmi place foarte tare să gătesc. Pentru mine e terapie. Mai un film, mai o călătorie, activități lumești cu motivații lumești.

 

DAVID: Se spune că avem tendința să complicăm lucrurile, chiar dacă acestea sunt foarte simple. Tu ce părere ai?

IRINA: Eu încerc să simplific și să organizez cât mai mult ce fac și ce scriu. Dacă înțelegi ce vrei să spui, o să poți explica foarte clar în puține cuvinte, dar și să intri, mai apoi, în substrat. Eu, dacă nu știu să explic așa, realizez că n-am înțeles cum trebuie.

Așa-i și Salvez cuvinte. Ideea e foarte simplă, dar poate aduce beneficii reale.

Tendința de a face lucrurile să pară complicate cred că vine din stupida preconcepție că dacă-i complex sau pompos ce spui și ce faci pari mai deștept. Părerea mea e că-i fix invers.


DAVID:
Dacă ar fi să acorzi o notă importanței lucrurilor simple din viața ta, care ar fi această notă? Argumentează, te rog.

IRINA: Eu sunt omul care se bucură la orice. Mă bucur când îmi cumpăr ceva și dorm cu lucrul respectiv lângă pat în prima noapte. Mă bucur la mesaje drăguțe online sau offline, un „Te iubesc!” neașteptat de la mama sau un „Felicitări pentru că faci ce faci.” de la un necunoscut pe Salvez. Mă bucur când termin un articol și sunt mulțumită de el. Mă bucur la multe lucruri simple zilnic și-s recunoscătoare pentru ele. Și mă bucur cu gura până la urechi. Lucrurile pe care le numești tu simple sunt, poate, motivul pentru care mă trezesc cântând dimineața. Deci depinde de modalitatea de notare. Dar dacă ne-am gândi la clasicul de la 1 la 10, probabil 9999999999 ar fi o notă potrivită. Restul până la infinit sunt lucrurile de care n-am timp sau chef să mă bucur câteodată.


salvez-cuvinteDAVID:
Irina, știu că ai un proiect minunat ce a prins viață nu acum mult timp. Spune-ne câteva lucruri despre el și totodată povestește-ne cum ți-a venit ideea.

IRINA: Salvez cuvinte. a apărut brusc și nu prea. Brusc pentru că mi-a sărit o idee în cap ca un iepuraș într-o seară când deja mă băgasem în pat să mă culc și nu atât de brusc pentru că mă gândeam de ceva timp la dragostea asta pentru cuvinte și limba română, dragoste pe care nu știam cum s-o explic și cum să o arăt. Ideea a fost un răspuns căutat de mult care a venit pe negândite.

Salvez cuvinte. e o pagină de Facebook care-și propune să aducă în fața online-ului cuvinte uitate ale limbii române pentru a fi folosite și pentru a rămâne în limbă. Am găsit o modalitate de a le aduce pe pagină în interiorul unor forme și pe pattern-uri reprezentative. Eu, om cu memorie vizuală, m-am gândit că-i mai ușor de reținut un cuvânt așa.

Țin să spun că nu militez împotriva „romglezei” și, după cum ai văzut, folosesc cuvinte în engleză când se potrivesc, dar sunt multe cuvinte românești nerostite de un car de vreme sau folosite greșit care își merită dreptatea.


DAVID:
Cât de bine crezi că prinde acest proiect la public și ce-i face pe oameni să-l placă?

IRINA: În momentul ăsta pagina are 925 de like-uri venite organic, ceea ce mă face să cred că a prins. Oamenii mi-au trimis o mulțime de mesaje frumoase care mă fac s-o duc mai departe și să simt că am adus ceva bun în lume. E un sentiment tare plăcut.

De ce le place? Poate pentru că limba-i sufletul comun al oamenilor neamului. Mie așa-mi place să cred. Sau poate din patriotism sau poate din cu totul alte motive. Nici măcar nu simt că are importanță. Le place și gata. 🙂


DAVID:
Care este perspectiva ta de viitor pentru acest proiect? Care sunt pașii următori pe care ai de gând să-i faci și cum îl vezi peste câțiva ani?

IRINA: Ideal ar fi să aud că oamenii folosesc cuvintele de pe Salvez. Am de gând să continui proiectul și să îi aduc câte ceva original pentru a face cuvintele memorabile. În rest, nu m-am gândit prea departe. Cine știe ce iepuraș mai sare…


DAVID:
Mă bucur că am putut afla mai multe despre tine, Irina, și despre minunatul tău proiect. Dacă ai orice altceva de adăugat, acum ai posibilitatea.

IRINA: Mulțumesc că te-ai gândit să scrii despre Salvez. Aștept câți mai mulți salvatori pe pagină și mesaje cu propuneri de cuvinte frumoase.  Accept donații în like și share.


Ești o persoană care face lucruri minunate sau cunoști o astfel de persoană? Atunci ajută-mă să te ajut și trimite-mi câteva detalii despre proiectele sau activitățile cu care te ocupi. În mod sigur am câteva întrebări și pentru tine.

Îmi găsești mail-ul la pagina de contact.

 

Votează