Ei bine, citind titlul, probabil că ți-ai pus întrebări care încep cu „unde”, „cine”, „ce”, „cât” și „cum”. Când am aflat de acest eveniment, săptămâna trecută, aceleași întrebări le-am avut și eu.

Am ieșit într-o seară în oraș cu mai mulți prieteni, unde am întâlnit-o pe Oana, și în cursul acestei săptămâni am văzut că este foarte prezentă la radio și tv, oferind informații despre eveniment. Mie mi-a  plăcut ce a povestit și evenimentul care urmează să se întâmple pare foarte interesant, așa că i-am adresat câteva întrebări la care a răspuns foarte specific, făcându-mă să înțeleg mai bine care-i treaba.

Pe scurt, va fi un eveniment la care vei putea socializa, un loc unde să poți să te recreezi și să cunoști oameni noi, și totodată o oportunitate pentru hamacul tău să mai fie scuturat de praful din debara.

Te invit să citești răspunsurile Oanei. Sunt sigur că te va încânta ideea și că-ți vei face curaj să apari. Eu n-am hamac, însă chiar și așa, mă voi duce până acolo să fac măcar câteva poze, că-s tare curios.

marea-hamaceala-craiova

  1. Ce este Marea Hămăceală? Cum și de unde a pornit conceptul?

Marea Hămăceală este un concept gândit de tinerii din Cluj-Napoca în urmă cu doi ani, aceştia realizând cât de relaxant este să stai în hamac şi să citeşti într-un spaţiu verde, la finalul unei zile obişnuite de muncă.. Astfel, au chemat prieteni să li se alăture şi aşa a apărut acest fenomen, aş putea deja să-i spun, având în vedere rapiditatea cu care se răspândeşte în celelalte oraşe ale ţării.

Hămăceala nu oferă doar un prilej de relaxare, ci o ocazie de a regăsi liniştea în mijlocul cotidianului şi desprinderea de rutină. Este oportunitatea de a socializa în afara lumii virtuale şi de a ieşi din zona de confort, atâta timp cât ai curiozitatea şi curajul să încerci ceva nou. Pentru mine, prin faptul că Marea Hămăceala este, de fapt, un eveniment organizat de oricine doreşte să ofere o mâna de ajutor pentru oricine doreşte să participe, consider că aceasta este o şansă de a acţiona ca o adevărată comunitate.

  1. Unde și când va avea loc evenimentul?

Evenimentul se va desfăşura în Craiova, marţi, 7 iulie, în Parcul Nicolae Romanescu. Zona verde aleasă este ferită, fără alei, astfel s-ar putea să fie mai dificil de găsit. Am să încerc să explic cât mai concret: de la intrarea principală, în sus, pe lângă monument, se ajunge într-un luminiş în care se joacă fotbal. Trebuie traversat acel spaţiu, alături de aleea asfaltată care urmează, pentru a ajunge pe următorul loc verde. Acolo sunt amplasate mese de şah, deci acesta ar putea fi un punct de reper.

În schimb, dacă se intră în Parc prin cimitirul Ungureni, trebuie mers în dreapta şi înainte, spre zona împădurită care se va vedea.

  1. Pentru a câta oară este în Craiova?

Este chiar prima ediţie a Hămăcelii în Craiova şi pot garanta că va mai urma una în această vară! 😀

  1. Dacă nu am hamac, pot să particip?

Deşi poartă numele “Marea Hămăceală”, statul în hamac nu este singura activitate. Desigur, noi vom pune la dispoziţie câteva hamace pentru cei ce nu au şi vor totuşi să se bucure de experienţă, însă nu vor fi de ajuns. Aşadar, participanţii pot încerca să înveţe să-şi ţină echilibrul pe slackline, se pot da în BigSwing (este un hamac imens transformat în leagăn şi pot garanta că oferă senzaţii tari, atâta timp cât ai curaj să urci în el :D), pot juca badminton sau volei cu pătura (joc de echipă, mai dificil şi mai distractiv decât voleiul simplu), pot juca boardgames (vom aduce câteva, dar dacă cineva are acasă un joc interesant, este încurajat să-l aducă!), pot împrumuta o carte din Noptiera cu Cărţi, dacă nu şi-au adus cu ei şi doresc să se relaxeze citind, pot opta pentru codiţe colorate sau un portret la minut sau chiar să înveţe cum să jongleze. Cine deţine un instrument muzical şi vrea să cânte la Hămăceala, este aşteptat cu drag!

Totodată, ne-am gândit că s-ar putea ca oamenilor prezenţi să li se facă foame la un moment dat, aşa că vom amenaja un stand pentru reîncărcarea “bateriilor” lor. Evenimentul este non-profit, astfel că gustarea poate fi obţinută în schimbul îndeplinirii unei provocări extrase în mod aleatoriu dintre cele pe care le vom pregăti.

  1. Ce se va întâmpla la ediția de la Craiova și cât va dura întregul eveniment?

Evenimentul propriu-zis durează 5 ore, între 17:00 şi 22:00, însă voluntarii se vor întâlni înainte de eveniment şi vor rămâne o jumătate de ora în plus în urma acestuia pentru a ecologiza zona. Pe această cale îi încurajez pe toţi să se implice! Este important să nu lăsăm nimic în urma noastră şi nu mă refer numai la gunoaiele rămase în general. Mă refer şi la faptul că scoarţa copacilor trebuie protejată, deoarece urmele cauzate de frânghiile hamacului rămân şi efectele sunt vizibile pe termen lung. O cârpă sau un prosop amplasate în jurul trunchiului de care se leagă un hamac sunt suficiente şi fac o diferenţă!

  1. Cine sunt organizatorii acestui eveniment?

cercetasi-craiovaOrganizatori este un cuvânt prea mare, cred. Dacă te întrebi cine a avut iniţiativa, atunci răspunsul este: cercetaşii craioveni, însă organizarea va fi spontană, realizată de fiecare individ care participă. Este un eveniment care se dezvoltă natural, în cadrul căruia fiecare îşi aduce contribuţia într-un fel sau altul, fie că spune o glumă şi îşi face prietenii să râdă, fie că se oferă să îi înveţe pe ceilalţi ceva, fie şi prin simpla prezenţă. În asta constă frumuseţea Hămăcelii: niciun sponsor, nicio restricţie, creată din dorinţa de cultură şi de linişte a cetăţenilor. Scopul este ca oamenii să caute zilnic relaxarea în lucrurile mărunte! La Cluj, în acest an, sunt hamace în parcuri în fiecare zi, fără a face parte dintr-un eveniment organizat. Poate reuşim să realizăm acest lucru şi în Craiova!

  1. Link-uri către apariții media privind această ediție.

Deşi am promovat Hămăceala prin diverse canale media deja, link-urile sunt încă în procesare. Între timp, îţi pot lăsa două link-uri către video-urile de prezentare ale primelor ediţii din Cluj. Sunt foarte frumos realizate şi exprimă exact ceea ce ar trebui să însemne şi să transmită Marea Hămăceală!

https://www.youtube.com/watch?v=1MjmAX2PYLU
https://www.youtube.com/watch?v=8JfROLVD5ew

Pe scurt:
– marți, 7 iulie, între 17:00 și 22:00;
– în Parcul Nicolae Romanescu;
– vino cu hamacul pentru multă voie bună!
Evenimentul este pe Facebook

Votează