Timpu-i o resursă prețioasă, poate chiar cea mai prețioasă. Și pentru că în articolul de săptămâna trecută povesteam despre importanța timpului, în cel de astăzi doresc să-ți ofer câteva unelte prin intermediul cărora să fii mult mai eficient în activitățile tale și astfel să ai mai mult timp, în fiecare zi.

Însă înainte de a trece la cele 3 categorii de eficientizare a timpului pe care urmează să ți le prezint, vreau să iei o coală de hârtie și să faci un mic exercițiu de memorie. Vreau să te gândești la ziua de ieri și să îți aduci aminte toate activitățile de care ai avut parte. Absolut toate. Din momentul în care te-ai trezit și până în momentul în care ai adormit. Dacă în momentul de față le ai vag în minte, ia coala de hârtie și pixul în față și gândește-te, în mod sigur îți vei aminti.

Iar apoi, după ce ai notat fiecare activitate în parte, vreau să-i atribui și un interval de timp. De exemplu, de dimineață ai preparat mâncarea și ți-a luat 30 minute plus alte 10 minute cât a durat s-o mănânci.

După cei ai făcut această listă, fiecare activitate din ziua de ieri având un timp alocat, vreau să te uiți bine pe lista ta și să te gândești la lucrurile care nu-ți aduc niciun beneficiu ( personal sau profesional ) și la acele lucruri care ți-au consumat prea mult timp pentru a le efectua. După ce ai făcut asta, cred că poți trage singur concluziile.

Având în vedere acest exercițiu, cred că putem să trecem la cele trei categorii despre care vorbeam mai devreme. Iar prima este deconectarea.

ziua-de-25-ore

  1. Deconectarea

Nu știu cât de sincer ai fost când ai completat lista respectivă, însă sunt sigur că ieri ai intrat cel puțin o dată pe Facebook și ai stat mai mult de 10 minute. Nu știu cât de specific ai fost pe lista respectivă, însă îți recomand să nu pleci niciodată cu un gadget la baie în timp ce-ți faci nevoile, pentru că timpul petrecut acolo se va tripla.

Treaba stă în felul următor, fie că ne place, fie că nu ne place: dacă dorim ca ziua noastră să aibă o oră în plus, atunci trebuie să ne deconectăm de la diferite activități și uneori de la diverși prieteni.

  1. Prioritizarea

Aici vin în completarea listei, cât și în completarea deconectării. Degeaba dorim noi să ne deconectăm de la o activitate, dacă nu știm care este prioritatea acesteia. Desigur, la nivel de subconștient toate au o prioritate, însă este important s-o și conștientizăm.

Vreau să te gândești la 3 mari activități pe care le ai mâine de făcut. Sunt mai multe? Foarte bine. Oricare le-ar fi numărul, asigură-te că le treci, din nou, pe o coală de hârtie. În dreptul fiecăreia va trebui să pui un interval de timp în care consideri că vei finaliza activitatea și totodată o notă de la 1 la 10.

Hai să luăm următorul exemplu:

  • Am de trimis 3 mail-uri către clienții cu care lucrez + un newsletter pe blog – cred că mi-ar lua 30 de minute, iar prioritatea este de nota 8;
  • Am de alergat 5 km – îmi va lua în jur de 35 de minute, iar prioritatea este de nota 10;
  • Am de scris un articol de 1000 de cuvinte pe blog – îmi va lua în jur de 90 de minute, iar prioritatea este de nota 8;
  • Am de ridicat acte de la primărie – îmi va lua 20 de minute pe drum + încă 30-60 minute statul la coadă, iar prioritatea este 10.

O astfel de listă mă ajută să înțeleg mult mai bine și să clarific lucrurile atunci când vine vorba de activitățile pe care le am pe ziua de astăzi. Dacă sunt două activități cu aceeași notă la prioritate, atunci începe cu accea cu care necesită mai puțin timp, pentru că vei putea trece mai repede la următoarea.

  1. Gadget-urile și tehnologia

Ca să știi, Facebook nu-i un gadget și nici nu face parte din acea tehnologie care te ajută la eficientizarea activităților. Așa că nu-l trece pe listă. În cazul în care nu ești un social media manager, atunci Facebook nu are ce să caute pe lista ta de activități.

De curând mi-am luat Nike Fuelband SE, o brățară inteligentă pentru alergare. Nu îmi arată la fel de multe date despre alergare precum telefonul, însă înainte de alergare nu stau să apăs de 10 ori pe ecranul telefonului ca să pornesc aplicația, ci doar apăs de două ori pe butonul brățării. De asemenea, cu brățara pe care mi-am luat-o, nu mai port grija telefonului.

Ce s-a întâmplat? Cele 2-3 minute pe care le pieream la începutul alergării butonând pe telefon le investesc în alergare. Având în vedere că alerg de 3 ori pe săptămână, 10 minute se duc aiurea doar pe butonarea telefonului. Desigur, este un exemplu minor, însă astfel de activități mici, care trec neobservate, sunt de obicei acelea care ne mănâncă timpul aiurea.

Dacă ar fi să mai achiziționez un gadget, acesta ar fi o tabletă Samsung Galaxy Tab 4 și consider că ar fi o alegere extraordinară pentru a-mi eficientiza activitățile din sfera profesională.

Uite care sunt motivele pentru care aș alege o tabletă

Prezentări: înainte de toate, o tabletă mi se pare extraordinară dacă dorești să prezinți ceva, graficele și statisticile putând fi foarte ușor realizate pe o tabletă, mult mai rapid decât într-un word sau power point.

Eficientizarea timpului: pentru că am tot vorbit despre importanța timpului, vreau să vă întreb dacă ați auzit de pomodoro? Este o metodă de eficientizare a activităţilor ce îmbină proactivul cu procrastinarea. Consider că în loc să investesc în timer-ul pomodoro, mai bine investesc într-o tabletă și-mi descarc aplicația.

Portabilitate și scriere articole: tableta este foarte apropiată de un laptop, însă mult mai portabilă. Cred că mi-ar fi mult mai ușor să încerc să scriu ceva pe tabletă, atunci când călătoresc, având în vedere că laptop-ul este de 2-3 ori mai greu și ceva mai mare.

Acestea fiind spuse, consider că am încercat prin acest articol să-ți ofer o perspectivă cât mai amplă asupra felului în care îți folosești timpul sau asupra felului în care îl poți folosi, și sper că de acum în colo o să îți calculezi de două ori secundele ce urmează să fie investite, astfel ajungând să ai o zi de 25 de ore.

PS: Mi-a plăcut articolul lui Cristian Florea în care ne povestește despre cum putem avea 24 de ore libere în plus pe an.

Hai să facem ziua de 25 de ore
5 din 1 voturi