Pentru fiecare moment în care trăim o schimbare, avem parte și o doză de entuziasm proporțional egală cu doza de pozitivitate din spatele schimbării. Și cu fiecare doză de entuziasm ajungem să ne bucurăm atât de tare de noua senzație, încât uităm ce e important.

Toată metafora din titlu o leg de un singur lucru și anume: faptul că m-am mutat într-un oraș nou, că am întâlnit oameni noi și că am de vizitat noi locuri. Însă nu pentru asta am venit aici. Nu pentru a vedea orașul, nu pentru a întâlni oameni noi. Cel puțin nu făceau parte din motivele principale ale schimbării mele.

În primele săptămâni eram debusolat. Luminile orașului sunt atât de puternice la început, încât uiți care au fost motivele. Ai parte de atât de multe lucruri bune în urma unei schimbări, încât uiți care au fost motivele pentru care ai făcut schimbarea.

Asta mi s-a întâmplat. Toate motivele pentru care am ales să fac schimbarea nu mai existau. Era doar senzația de bine și mirajul confortului în care ajunsesem, brusc.

fereste-te-de-luminile-orasului

De ce senzația de bine trebuie ignorată?

Să privim următoarea situație ipotetică: locul în care ești nu te mai mulțumește și alegi să pleci pentru toate motivele respective. Dacă în obiectivul tău există ceva mai măreț decât simpla schimbare a locului, iar tu alegi să te bucuri doar pentru că ai schimbat locul și să ignori obiectivele, atunci nu ai realizat absolut nimic.

În schimb, dacă reușești să ignori senzația de bine, care este doar de moment, vei ajunge să ai parte nu de o senzație de bine, ci să fii cu adevărat fericit atunci când îți vei atinge obiectivele.

Întotdeauna să ții cont de obiectivele tale

Tot ceea ce vezi este un miraj pentru creier, iar creierul are sistemul lui de apărare prin intermediul căruia creează miraje, astfel încât să te țină în zona de confort. Și cu fiecare miraj de care ai parte ajungi să uiți tot ceea ce ți-ai propus.

Ajungi să te bucuri de o senzație care te satisface numai pentru câteva secunde, în loc să muncești pentru un lucru care te va face fericit întreaga viață.

Așadar, totul ține de deciziile pe care tu le iei. Iar deciziile pe care le iei țin de ceea ce îți dorești cu adevărat. Iar a obține ceea ce îți dorești cu adevărat ține de tăria de a nu băga în seamă o senzație de bine care îți hrănește creierul pentru moment.

Frica te va ține pe loc

Este posibil ca atunci când ignori senzația de bine de moment să fii dezamăgit, să ți se facă foame sau să te frustrezi foarte mult. Și frica de a nu ajunge în aceste momente negative te va face să rămâi în senzația de bine de moment.

În schimb, ar trebui să nu te temi de dezamăgiri, foame sau frustrări, pentru că și ele sunt tot de moment. Tratează-le ca pe niște obstacole, iar obstacolele sunt mereu statice. În timp ce tu înaintezi, ele vor sta mereu pe loc.

Cum să nu lași luminile orașului să te orbească?

Cea mai simplă metodă practică este următoarea: scrie pe o coală de hârtie toate motivele pentru care ai ales să faci schimbarea. Toate motivele pentru care ai ajuns să pleci din punctul A, în care erai obișnuit cu locul în care erai și cu toate luminile acelui loc, și să ajungi în punctul B, locul unde nu cunoști nimic și orice nou lucru te lovește cu o doză de entuziasm orbitoare.

Dacă faci asta, poartă mereu cu tine coala respectivă și citește în fiecare dimineață ce ai scris pe ea. Te va face să rămâi concentrat pe ceea ce ai de făcut.

Rămâi pozitiv,
David Mitran

Votează