Ești optimist sau pesimist? Te-ai întrebat vreodată care este tabăra din care faci parte? Ești persoana care vede partea plină a paharului sau acea persoană care preferă să nu se uite la pahar din frica de a vedea jumătatea goală a acestuia?

Până la sfârșitul articolului sper să te ajut să descoperi răspunsul la această întrebare. Ideea este că, în spatele fiecărui cuvânt se află mai mult decât o simplă tipologie, însă în simplitatea lucrurilor putem descoperi importanța din spatele cuvintelor „da” și „nu”.

optimist-sau-pesimistFolosim de atât de multe ori aceste două cuvinte zilnic, încât parcă și-au pierdut semnificația. Și nu doar că le folosim zilnic, însă le folosim de când ne naștem și până când murim. Gândește-te la un bebeluș căruia i se oferă mâncare. Atunci când îi este dusă în fața gurii lingurița, bebelușul va întoarce capul către stânga sau dreapta încercând să spună că nu-i place mâncarea. În fine, intrăm în alt subiect, însă vroiam să scot în evidență importanța a două cuvinte: „da” și „nu”.

Putem asocia foarte ușor optimismul cu „da”, marea majoritate a oamenilor optimiști fiind deschiși la nou și experimentând regulat noi activităţi, iar pesimismul  poate fi asociat cu „nu”, marea majoritate a pesimiștilor fiind cât mai lipiți de o zonă de confort, de o rutină, de activități cât mai sigure.

Și dacă ar fi să asociem „da” și „nu” oamenilor optimiști și pesimiști, atunci am putea intra mai adânc de atât în profunzimea cuvintelor „da” și „nu”. În mod sigur avem nevoie atât de „da”, cât și de „nu” în viața noastră, iar fiecare din aceste cuvinte sunt foarte bine conectate cu câte un sistem comportamental.

Există două tipuri de sisteme comportamentale: sistem de activități comportamentale și sistem de inhibiții comportamentale. Iar acum îți voi testa puțin imaginația.

Gândește-te că ești pe un câmp întins și că acest câmp întins este plin de fântâni. În drumul tău dintr-o parte în alta a câmpului, te gândești la fiecare fântână și parcă poți să guști apa fiecărei fântâni chiar dacă nu ai ajuns în dreptul ei. Dacă ești o astfel de persoană ai parte de un sistem de activități comportamentale, caracteristic optimiștilor convinși.

În exemplul de mai sus, după entuziasmul faptului că ne vedem gustând apa fiecărei fântâni, intervin acele gânduri care au scopul de a ne proteja de apa din fântâni, gândindu-ne că ar putea fi infectată, stătută, veche și așa mai departe. Dacă te gândești mai mult la capcanele, decât la beneficiile de care poți avea parte, atunci ai parte de un sistem de inhibiții comportamentale, caracteristic pesimiștilor convinși.

Ideea este că pentru a ne autoproteja, sistemul de inhibiții comportamentale intervine pentru a nu-l lăsa pe cel de activități comportamentale să-și facă de cap. Desigur, nu poți avea un singur sistem comportamental, însă unul din ele este mai prezent decât celălalt.

Acum ar trebui să fii ceva mai conștient de tabăra din care faci parte. Și totodată, dacă ți-ai dori să schimbi ceva, consider că este destul de clar unde ar trebui să acționezi.

Ești optimist sau pesimist? Da sau ba?
5 din 5 voturi