A fost distractiv, interesant, neobișnuit și toate cele. Dar parcă m-am săturat de atâta frig.

Azi a fost ultima zi a acestei luni și totodată ultima zi cu dușuri reci consecutive. Aș avea și luna viitoare, dar parcă prea mult frig.

Nu zic că nu o să mai repet experiența, zic doar că iau o pauză.

Dacă mă urmărești de ceva timp, știi despre mine că-mi place să-mi provoc stilul de viață. Și mai știi că pentru anul acesta am câte o provocare în fiecare lună. Ei bine, ianuarie a fost cu dușuri reci și alergare.

31 de zile cu dușuri reci și alergare

Alergarea este pe plan secundar, așa că voi vorbi mai puțin despre ea.

În schimb, aș vrea să-ți povestesc despre dușurile reci. În cazul în care dorești să treci printr-o astfel de experiență, să ai câteva gânduri pozitive.

Și aș începe prin a-ți povesti despre rutina mea privind dușurile reci.

Ei bine, mă trezesc în fiecare dimineață între 7 și 9 și, cum mă trezesc, mintea îmi stă la dușul rece. Nu că aș iubi să stau sub apa rece ca gheața, ci pentru că vreau să depășesc cât mai repede momentul.

Nu-i ca și cum aș mânca o ciocolată sau aș face sex. Așadar, nu te entuziasma prea tare că nici eu n-am fost prea bucuros.

Și trezindu-mă cu gândul ăsta în minte, mă apuc să citesc. Cum ziceam, nu-i cel mai plăcut lucru din lume să faci duș cu apă rece, așa că prefer să fac altceva până când îmi trece (câtuși de puțin) senzația de somn.

Citesc pentru 20-30 minute, iar apoi fac 30 de flotări. De anul trecut, de când am făcut provocarea cu câte 21 de flotări pentru 21 de zile, flotările mi-au rămas un obicei pozitiv.

În cazul de față, flotările sunt bune pentru că-mi pun organismul în mișcare, iar astfel îmi cresc cu câteva grade temperatura corpului.

Apoi, după flotări, mă duc și dau drumul la apă fierbinte în cadă pentru 1-2 minute. Da, apă fierbinte. E un mic truc pe care l-am dezvoltat. M-am gândit că dacă tot urmează să fac duș cu apă rece, măcar cada să fie caldă (adică acolo unde stau cu picioarele) și în baie să nu fie frig.

Și uite așa, am parte de mediul cel mai bun pe care îl pot avea, în care să torn pe mine apă rece.

Când toate lucrurile acestea sunt puse la punct, iau telefonul cu mine în baie și dau play la o melodie. Mi-am făcut și un playlist între timp, în care sunt câteva melodii care îmi dau energie.

Uite aici playlistul: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmCt-HVyxgs8thRyJWAJCWiT6HNYUqGCg

Iar apoi, mă pun în cadă și distracția începe.

2 exerciții mentale foarte bune dacă vrei să reziști 3 minute sub dușul rece

1) Cel mai simplu exercițiu e legat de durata petrecută sub dușul rece

Eu mi-am setat că trebuie să stau acolo cel puțin 3 minute. Partea bună e că nu-i tocmai greu să conștientizezi cât înseamnă 3 minute.

Tot ce am făcut a fost să mă gândesc la activitățile mele de zi cu zi și să văd cât înseamnă 3 minute în comparație cu ele. Având în vedere că scriu foarte mult, în 3 minute pot să scriu cam 100 de cuvinte. Atunci am realizat cât de puțin e.

Abia atunci am conștientizat că eu chiar urma să stau puțin timp sub dușul cu apă rece.

2) Al doilea exercițiu este legat de un rol pe care să ți-l asumi

Gândește-te că ești actor și că ăla-i rolul tău: să stai 3 minute sub dușul cu apă rece. Sau că joci într-un film unde mereu plouă și umbrelele n-au fost încă inventate. Aici totul depinde de imaginația ta.

Primele 30 de secunde sunt cele mai importante

Continuând cu distracția de mai devreme, îți voi explica de ce primele 30 de secunde sunt cele mai importante.

De fapt, le-aș numi altfel. Și anume secunda minus 10 și secunda 20.

Pentru că primele 10 secunde, pe care eu nu le-am cronometrat în cele 3 minute, au fost pentru a-mi da cu apă rece pe mâini și pe picioare. Am făcut asta în fiecare zi și m-a ajutat să-mi obișnuiesc corpul cu apa rece.

Iar următoarele 20 de secunde sunt esențiale pentru că:

  • Atât durează până tot corpul devine confortabil cu apa rece;
  • În primele 20 de secunde informația ajunge cel mai puternic la creier – dacă înainte să intru sub dușul rece eram adormit, după primele 20 de secunde eram complet treaz.

Dacă vrei să treci cu brio de primele 30 de secunde, îți recomand să dansezi, să înjuri, să zbieri. Orice activitate care îți mută gândurile de la apa rece pe orice altceva.

Ce se întâmplă după cele 3 minute de dușuri reci?

În mare parte nimic. Mă bucur că am scăpat de apa rece și că am reușit să rezist 3 minute acolo.

Cred că, dacă toți oamenii ar face dușuri reci, am evolua către specia de pinguini. Ni s-ar adapta pielea cumva și s-ar transforma într-o blană groasă.

PS: Dacă citești articolul, te plictisești și te pricepi la Photoshop, fă-mă pinguin într-o poză și dă-mi-o pe mail sau Facebook. Și dacă te pricepi la desenat, același lucru e valabil.

Ce nu am făcut și nu regret că nu am făcut?

Ei bine, când mi-am setat provocarea, m-am gândit că ar fi interesant să dublez ultimele 7 zile.

Adică în loc să stau doar 3 minute sub dușul cu apă rece, să fi stat 6 minute. N-am făcut-o și mă bucur că n-am făcut-o. 3 minute mi-au fost îndeajuns.

De asemenea, nu mi-am dat cu apă rece pe cap. Am avut un moment de cumpănă în ziua 22 și tot ce mai lipsea era să răcesc.

Cum m-au ajutat dușurile reci?

Înainte de toate, am înțeles că n-am nevoie de nimic special pentru a avea parte de o trezire instantă. După câteva secunde sub apa rece mă trezesc instant.

Mă simt mai energic și mă simt mai bine în pielea mea. Nu știu exact de ce, dar dușul rece are efectul ăsta asupra mea.

De asemenea, un duș rece de 3 minute este cel mai puternic mic succes de care am avut parte până acum. Mă simt atât de bine cu reușita mea încât am parte de o senzație de încredere în mine.

Ce rezultate am avut?

Ei bine, din cele 31 de zile ale lunii ianuarie, au fost două zile în care am stat 2 minute în loc de 3 sub dușul rece. Zilele 22 și 23.

În rest, știu că toate au fost de minim 3 minute. Însă n-am cronometrat exact. Tot ce făceam era să mă uit la telefon. Dădeam drumul la o melodie și intram sub duș la secunda 10 a melodiei, iar atunci aveam grijă ca melodia să depășească minutul 3 și 10 secunde.

Cele două zile cu 2 minute s-au întâmplat pentru că am fost fraier. M-a tras curentul și m-a durut toată partea dreaptă a feței. Iar curentul m-a tras pentru că am ieșit afară, fără căciulă pe cap, după ce am făcut baie. Ironic, nu?

Așadar, am stat peste 91 de minute sub dușul cu apă rece, în toată luna ianuarie.

De asemenea, am alergat 95,1 km în 9 ore și 19 minute, cu minim 3 km în fiecare zi. Aici mi-am și depășit două recorduri. Pe 1 km am avut 4:49 min, iar pe 3 km am avut 15:13 min. Sunt super mulțumit.

Ce urmează în luna februarie?

Ei bine, de mâine voi alerga câte 10 km în fiecare zi. Excepție vor face ultimele 7 zile, când voi alerga 20 km în fiecare zi.

Aș fi avut și dușuri reci, dar chiar sunt sătul. În mod sigur voi mai face, dar nu în fiecare zi.

Așadar, rămâne de văzut ce rezultate am la alergările lunii februarie. În mod sigur va fi solicitant de distractiv.

Dacă vrei să-mi vezi alergările, urmărește-mă pe Facebook. Cu siguranță sigur o să le postez acolo.


Dacă consideri că acest articol ți-a fost de ajutor, atunci împărtășește-l cu prietenii tăi, pe platformele de socializare. De asemenea, dacă ai întrebări sau idei, scrie-mi folosind pagina de contact. Dacă articolul meu te-a deranjat, fă-ți un blog și exprimă-ți opinia în legătură felul în care te-a făcut să te simți.

Continuă să înveți pentru că doar așa vei crește,
David

După 31 de zile cu dușuri reci … m-am săturat
5 din 4 voturi