Ai ajuns să citești sute de articole despre dezvoltare personală și încă te afli în situația în care nu ai reușit să faci schimbarea pe care ți-o doreai? Și cu toate că această schimbare nu a venit continui să citești în speranța că vei ajunge să citești un articol cheie care te va ilumina dintr-o dată și-ți va oferi schimbarea mult dorită? Foarte mici șansele ca o schimbare să se întâmple în felul acesta și am două motive pentru care consider acest lucru.

descopera-care-sunt-lucruri-motiveaza1. Motivația internă vs. motivația externă

Orice informație citită pe internet, într-o carte sau oriunde altundeva, te motivează din punct de vedere extern, iar dacă nu reușești s-o conectezi de ceva intern atunci aceasta va rămâne doar o simplă informație. Consider că înainte să încerc să mă motivez sau înainte să încerc să aplic niște teorii postate de cineva pe internet, ar trebui să știu care sunt factorii care mă motivează din punct de vedere intern și cum îi pot angrena în ceea ce îmi doresc să fac.

Cum descopăr care sunt acele lucruri care mă motivează? Foarte simplu. De fiecare dată când faci un lucru, indiferent despre ce ar fi vorba ( indiferent că vezi un film, că pleci la alergat, că mănânci o înghețată, că scri un referat, etc. ) scrie pe o coală de hârtie motivele pentru care faci respectivele lucruri. Însă încearcă să eviți răspunsuri precum „pentru că îmi place”, „pentru că așa vreau” sau, cel mai stupid, „de aia”.

Câteva exemple? Alerg pentru că mă ajută să slăbesc, pentru că îmi menține corpul activ, pentru că îmi place să fac sport și alergatul este unul din sporturile preferate. Îți recomand să iei o coală de hârtie și să scrii toate aceste motive, iar atunci când vei avea lacune privind propria motivație, tot ce va trebui să faci este să revii la lista respectivă.

Având în vedere motivația externă, consider că această unealtă poate ajuta în privința lucrurilor pe care dorim să le facem până la un anumit punct, însă partea proastă legată de motivația externă este că nu avem control asupra ei. Tocmai din acest motiv o numesc manipulare. Fie că îți creezi un mediu motivațional în jurul tău și te motivezi prin elementele respective care nu au nicio legătură cu tine ( un fel de auto manipulare ), fie ceilalți te motivează prin diverse metode, se ajunge la același punct.

Dacă ai auzit oameni care afirmă faptul că au capacitatea de a te motiva, atunci nu știu cât de sănătos ar fi să stai pe lângă oamenii respectivi. Nimeni nu te poate motiva, pentru că motivația este doar interioară, iar ce vine din exterior este manipulare, într-o formă sau alta. Tot ce pot face ceilalți este să te ajute să îți găsești acei factori motivaționali interni.

2. Cititul înseamnă informație, practica înseamnă dezvoltare

Recent vorbeam cu o prietenă care a trecut prin câteva momente dificile și-mi spunea că-mi citește blog-ul pentru că dorește să se motiveze. Am întrebat-o dacă și pune în practică ceea ce citește și pur și simplu stătea pe gânduri.

Dacă nu pui în practică cel puțin acele lucruri care consideri că te ajută în urma trecerii acestora prin filtrul personal, atunci la ce te ajută toată această informație? Dacă citești și speri ca la un moment dat tot acest citit să aducă o schimbare, atunci te anunț că o să aștepți mult și bine pentru că cititul înseamnă informație, iar partea de dezvoltare și schimbare ține doar de cât de mult pui în aplicare informațiile pe care le obţii în urma cititului.

Am o strategie prin care pun în aplicare ceea ce citesc. Însă nu tot ceea ce citesc consider că trebuie pus în aplicare, așa că după ce trec prin filtrul personal informațiile primite din diverse surse, notez pe o coală de hârtie ce aș dori să experimentez, iar când se strâng 10 astfel de lucruri aplicabile, îmi creezi o activitate sau mai multe care să-i implice și pe ceilalți și pun în aplicare informațiile citite.

Pe lângă faptul că a practica locurile respective ne ajută să ne dezvoltăm mult mai mult, totodată ne și ajută să ne recapitulăm doza respectivă de informații, astfel pot spune că practica ajută atât la învățare cât și la dezvoltare.

La aceste două motive aș mai putea alătura și un al treilea, datorită căruia eu voi aborda subiectele dintr-o perspectivă mult mai personală, și anume că articolele pe le citim pe internet sunt pur informaționale, fără o notă personală care să vină cu o doză de credibilitate pentru cititor.

Am ajuns să privesc lucrurile din perspectiva unui cititor și mi-am adresat următoarea întrebare: „cum ar trebui ca eu, ca persoană care doresc să mă dezvolt, să fiu motivat de articolele unei persoane dacă în articolele respective nu există o notă personală?”

Astfel că, de acum în colo îmi propun ca articolele mele să aibă un alt impact.

Votează