A trebui să livrezi o prezentare sau un discurs în fața unor oameni care sunt mai mari decât tine, mai importanți decât tine sau cu o expertiză mai mare decât a ta, te poate face să ai îndoieli față de tine. Pentru a părea mult mai credibil și pentru a prezenta autoritate, ar trebui să faci exact opusul a ceea ce face o persoană care nu are încredere în ea.

În mod normal, s-ar întâmpla următoarele:

  • Te-ai compara nefavorabil cu celelalte persoane;
  • Ai fi timid atunci când ai face cunoștință cu celelalte persoane;
  • Ai sta în spatele pupitrului sau cât mai departe de audiență;
  • Nu ai face contact vizual sau ai schimba privirea de la o persoană la alta;
  • Ai trece prin prezentare oricât de repede ai putea pentru ca totul să se termine imediat.

În continuare îți voi prezenta 9 lucruri pe care le poți face pentru a arăta credibil și autoritar în fața audienței tale:

1. Concentrează-te pe ceea ce știi

Nu te compara cu acele persoane din audiența ta care pot avea mai multă informație decât tine. Mereu va exista alți oameni care să cunoască mai multe despre subiectul pe care tu îl abordezi, așa că s-ar putea să pierzi în încercarea de a câștiga. Concentrează-te pe motivele pentru care ți s-a cerut să vorbești – expertiză sau cunoştinţe.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

2. Socializează cu persoanele „VIP”

Comportă-te ca și cum tu ai fi organizat această „petrecere”. Întâmpină oamenii din momentul în care intră în încăpere și schimbă 1-2 replici cu ei, în special cu aceia care s-ar putea să te intimideze pe parcursul prezentării. Scopul socializării este de a-i aduce la același nivel cu tine, cel puțin pentru moment. Acest lucru îți va ușura munca încă din momentul începerii prezentării și totodată vei deveni mai credibil în ochii lor.

3. Roagă pe altcineva să te introducă

Găsește pe cineva respectat de audiență și pune persoana respectivă să te introducă. Acest lucru are două beneficii:

  • Cineva, oricine altcineva, care vorbește despre experiența și calificările tale, va confirma credibilitatea ta mult mai rapid;
  • A asculta respectiva introducere, chiar înainte să începi, te face să ai mai multă încredere în tine.

Cu toate acestea, tu ar trebui să scrii introducerea pentru ei.

4. Atribuie-ți spațiul cuvenit

Începe-ți prezentarea cu un slide negru. Aşează-te în mijlocul scenei, aproape de audiență. Aceasta este cea mai puternică poziție din care poți vorbi audienței. A sta în această poziție și a vorbi fără ca niciun slide să fie în spatele tău, îți oferă încredere și credibilitate.

5. Termină-ți propozițiile

Tonalitatea vocii ci se ridică la sfârșitul propoziției, ca și cum ai adresa o întrebare? Acest lucru te face să pari ca și cum ai cere aprobare, lucru care îți va reduce credibilitatea. Motivul pentru această problemă este din cauza faptului că te gândești la ceea ce vrei să spui în continuare și nu te concentrezi pe ceea ce spui în prezent.

O modalitate prin care să scapi de această problemă este să îți termini în mod conștient propozițiile. Vocea ta va prezenta mai multă încredere.

6. Fă conexiuni vizuale

În loc să faci contact vizual, fă conexiuni vizuale. Contactul vizual te poate face să sari de la privirea unei persoane la o alta într-un timp foarte scurt. A face o conexiune vizuală înseamnă a vorbi cu persoana respectivă până când o conexiune este creată între voi.

7. Timpul este de partea ta

Nu te grăbi să termini prezentarea. Acest lucru va transmite faptul că vrei să pleci cât mai repede de pe scenă ( lucru care poate fi adevărat, însă audiența nu trebuie să știe asta ). Setează-ți ca mesajul tău să ajungă la audiență într-un mod clar, concis, în loc ca tu să treci cât mai repede prin mesaj și să ajungi cât mai repede acasă.

De asemenea, bucură-te de aplauze. Nu fugi imediat ce ai terminat de vorbit.

sursă foto

Cum Să Prezinți Autoritate În Fața Audienței Chiar Dacă Nu Ești Autoritar
5 din 1 voturi