Fugim ca nebunii de tot ce ar putea fi nou și zicem că ne bucurăm de prezent, când de fapt îmbrăţişăm trecutul mai mult decât credem. Și pentru fiecare moment în care considerăm că prezentul ne este cunoscut, ajungem să ne mințim și să ne tăiem fiecare doză de spontaneitate.

S-o privim logic. Trecutul este format din amintiri. Fiecare amintire reprezintă o acțiune pe care, la un moment dat am întreprins-o, transformându-se într-o experiență. Iar apoi, fiecare experiență ne dezvoltă un anumit mod de gândire. Ei bine, datorită acestor experiențe ajungem să acționăm într-un anumit fel cu orice experiență pe care o considerăm nouă.

Și pentru faptul că legăm experiențele vechi de cea nouă, atunci cum putem spune că cea nouă este nouă în totalitate? Cu cât avem parte de mai multe activități, cu atât experiențele noi sunt legate, într-un fel sau altul, de vechile experiențe. Acele experiențe vechi fiind din ce în ce mai importante pentru cele noi.

spontaneitate-experiente-noi

Dacă, de 100 de ori, ai de mutat un scaun din punctul A în punctul B, ai parte de mai multe activități, de fapt. Te duci până la scaun, te deplasezi către el, te apleci către el, îl apuci, îți îndrepți spatele și îl ridici, te întorci către direcția în care dorești să te deplasezi, înaintezi către destinație, și când ajungi acolo îl așezi. Iar toate aceste activități sunt experiențe, formate la rândul lor din altele mai mici. Și nici măcar nu le conștientizăm.

După ce se repetă de foarte multe ori o experiență foarte mică, ajunge să ne rămână în subconștient, și cu cât se repetă de mai multe ori, cu atât ne va fi mai greu să avem parte de experiențe noi cu adevărat.

Dacă până aici m-am făcut înțeles, atunci te invit să citești mai departe. Dacă ți se pare neclar, recitește din nou sau trimite-mi un mail.

Cum poți avea parte de experiențe noi în adevăratul sens al cuvântului?

Pentru că suntem atât de angrenați în trecut și ținem cu dinții de el, de obicei fără să vrem, cred că tocmai el este motivul pentru care experiențele noi nu sunt tocmai noi. Însă cum facem să ignorăm trecutul, având în vedere imensitatea și importanța lui? Simplu: conștientizăm prezentul.

În momentul în care vom reuși să ne tăiem orice ancoră ce are legătură cu trecutul, atunci prezentul va fi cu adevărat nou și experiențele noastre vor fi în totalitate spontane.

Revenind la exemplul de mai devreme, cel cu scaunul, tot ce ai de făcut este să conștientizezi fiecare mică activitate în parte ce ajută la mutarea scaunului și s-o faci într-un mod diferit. Dacă până acum te aplecai de la brâu după scaun, de acum înainte ar trebui să te apleci îndoind genunchii.

De ce suntem atât de angrenați în trecut?

Necunoscutul nu se află în viitor, ci în prezent. Din frica de a nu cunoaște prezentul, căutăm informație în trecut și ne folosim de ea pentru a avea un confort în prezent.

Rămâi pozitiv,
David Mitran

Cum să fii spontan și să ai parte de experiențe noi
5 din 2 voturi