Partea culturală a Craiovei nu ține doar de evenimentele vizibile, care ajung foarte ușor la urechile oamenilor. Ceea ce se întâmplă la Filarmonica Oltenia sau Teatru Național Marin Sorescu sunt evenimente culturale importante, însă nu sunt singurele, iar asta mă face să cred că din acest punct de vedere orașul se împarte în două tipuri de cultură: una vizibilă, alta mai puțin vizibilă.

Așa cum ziceam, partea vizibilă o reprezintă evenimentele organizate de instituții, la care sunt prezente sute de oamenii și care reprezintă pilonul de susținere pentru titlul la care aderăm. Aceste evenimente sunt foarte importante și fără de ele Craiova nu ar fi același oraş.

Au fost evenimente precum Festivalul Shakespeare, Zilele Constantin Brâncuși sau Craiova Muzicală. Toate aceste evenimente au construit la imaginea culturală a Craiovei și totodată a Olteniei.

Ateneul Roman- Craiova Capitala Culturala Europeana 2021 !

Și dacă ar fi să aleg unul din aceste evenimente, acela care m-a impresionat cel mai mult, aș alege Zilele Constantin Brâncuși pentru simplul fapt că am avut parte atât de un simpozion în care s-au împărtășit și dezbătut tot felul de informații, cât și pentru faptul că am avut posibilitatea de a vedea un documentar despre viața lui Brâncuși. Toate acestea ajutându-mă să descopăr operele sale și semnificația lor.

Trecând mai departe, avem parte și de cultura mai puțin vizibilă, organizată fie de instituții mici care nu sunt atât de notorii, fie organizate de ONG-uri sau grupuri mici de oameni foarte pasionați de ceea ce fac.

Țin minte că acum un an de zile, în jurul lunii martie, se începuse munca la microcentrele craiovene. Și știu că, cu toate că era implicat Teatrul Colibri împreună cu un grup de 2-3 tineri în fiecare din cele 11 microcentre, pot spune că prezența era într-un număr de câteva zeci, ci nu câteva sute, ca în cazul Filarmonicii sau a Teatrului Național.

De asemenea, dacă vorbim de oameni pasionați, avem trupa de teatru regizat Follow Spot, care își strânge câțiva zeci de oameni la piesele de teatru pe care le regizează și astfel contribuie și ei, direct sau indirect, la aderarea la capitala culturală europeană.

Și deoarece cultura nu înseamnă doar teatru, la noi în Craiova culturală se întâmplă foarte multe, cum ar fi ateliere de scrapbooking, de fotografie, expoziție de pictură și multe altele.

Sunt sigur că exemple sunt foarte multe din ambele categorii și puteam să mă lungesc cu ele, însă nu acesta mi-este scopul. Am vrut să pun în evidență cele două categorii, pentru ca mai apoi să spun lucrul următor:

Atât evenimentele la care sunt prezente câteva sute de oameni, cât și cele la care sunt prezente câțiva zeci de oameni sunt importante, iar eu văd contribuția fiecăruia în felul următor:

  • Partea vizibilă asigură constanță și continuitate, respectivele piese de teatru și concerte, având scopul de a ține în priză o masă mare de oameni;
  • Partea mai puțin vizibilă are scopul de a educa, din punctul meu de vedere ajungând mult mai ușor, cu un grup de prieteni, într-un pub sau bar unde se joacă o piesă de teatru meșterită de niște tineri pasionați.

Acestea fiind spuse, consider că orașul în care trăiesc are multe de spus atunci când vine vorba de capitală culturală, pentru că pe lângă acțiunile pe care orașul le face în mod repetat de ani buni, are și câțiva pași mici, în direcții diferite, care au scopul de a dezvolta și consolida.


PS: provocarea de a scrie despre Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 a fost lansată de Tradem.

Votează