Discursurile demonstrative sunt foarte apropiate de discursurile informative deoarece se centrează pe oferirea informației audienței. Cu toate acestea, diferența principală este că discursul demonstrativ este o prelegere „cum-să”. În cadrul acesteia nu doar oferi informație audienței, ci o înveți câteva abilități practice.

Cea mai bună metodă prin care să pregătești un discurs demonstrativ ete să-ți adresezi întrebări care încep cu „de ce” și „cum”. De exemplu: „cum funcționează un calculator?”, „de ce se topește gheața?” sau „cum cumpăr o casă nouă?” și așa mai departe. Apoi, tot ce ar trebui să faci ar fi să răspunzi la aceste întrebări cu ajutorul unei demonstrații practice.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

De exemplu, dacă dorești să explici cum funcționează un calculator, probabil că ar trebui să ai un calculator lângă tine și să te folosești de el în demonstrația ta. Totodată, vei avea nevoie de elemente vizuale precum grafice sau diagrame care să te ajute să explici mult mai ușor procesul folosirii unui calculator.

Cheia unui astfel de discurs demonstrativ este să te concentrezi pe partea practică a acestuia, nu pe statistici și altă informație abstractă. Obiectivul tău este să înveți audiența cum să, ci nu să o informezi în legătură cu subiectul respectiv – vrei să le arăți cum se face o prăjitură, nu să le povestești.

discurs-demonstrativ

Uite câteva subiecte pe care le-ai putea folosi și care să-ți clarifice totodată ideea de discurs demonstrativ:

  • Cum să faci ceva
  • Cum să repari ceva
  • Cum să nu faci sau repari ceva ( folosește umorul pentru a învăța pe cineva ceva )
  • Cum funcționează ceva
  • Cum să cânți la un instrument, să pictezi, să scrii o carte, să crești un animal de companie, etc.
  • Cum să faci un buget, să economisești bani, să începi o afacere, etc.
  • Cum să crești copiii, să alegi o școală, să găsești un partener, să plănuiești o nuntă, etc.
  • Cum să citești, scrii, vorbești o limbă străină, etc.

Învață să comunici clar și răspicat în Comunitătea Vorbitorilor în Public

Ce ar trebui să faci dacă discursul tău este unul demonstrativ

Folosește elemente vizuale! Acestea sunt de ajutor în cadrul oricărui discurs, însă pentru un discurs demonstrativ nu sunt doar de ajutor, ci sunt vitale. Așa cum ziceam, dacă vrei să demonstrezi cum funcționează un calculator, atunci cel mai probabil vei avea nevoie de un calculator pentru a putea demonstra. Același lucru nu s-ar putea întâmpla pentru lucruri mai abstracte precum plănuirea unei nunți sau învățarea unei limbi străine.

Elementele vizuale s-ar putea să nu fie la fel de eficiente atunci când demonstrezi cum funcționează un calculator, însă va ajuta audiența să înțeleagă pașii practici pe care tu îi prezinți.

Iar practica este elementul principal pe care se axează orice discurs demonstrativ. Ține minte să te concentrezi pe cum să, ci nu pe ce este. Înainte să începi să scrii discursul, stabilește care este abilitatea practică pe care vrei ca audiența ta s-o învețe. Apoi întreabă-te care sunt pașii implicați în obținerea acelei abilități – astfel vei avea și ideile majore ale discursului organizate foarte bine.

Ce ar trebui să eviți

Elementele vizuale sunt de o importanță critică pentru discursul tău demonstrativ, însă trebuie să ai grijă ca acestea să nu distragă audiența de la prezentarea efectivă. Sunt două grupuri care pot fi distrase de elementele tale vizuale: audiența ta și tu!

Vrei ca audiența să ofere o atenție primară cuvintelor și acțiunilor tale, cu o atenție secundară pe elementele tale vizuale. Ține minte că elementele vizuale reprezintă doar o parte din prezentarea ta, ci nu prezentarea însăși. Dacă faci diagrame și grafice pentru discursul tău, atunci ai grijă ca acestea să conțină exact strictul necesar de informații.

Totodată, ține minte că vorbești unei audiențe, ci nu unor elemente vizuale. Probabil ai văzut oratori care vorbeau către prezentare, ci nu către audiență – aici fiind una din cele mai mari capcane pe care elementele vizuale le au.

Așa cum foarte multă informație poate strica un discurs informativ, la fel și prea multe elemente vizuale pot strica un discurs demonstrativ, acestea ajungând să distragă audiența. Ai grijă să folosești doar strictul necesar pentru a demonstra ceea ce spui și totul va fi minunat!

Ce Ar Trebui Să Conțină Un Discurs Demonstrativ?
5 din 1 voturi