Cu toate că încă sunt la o vârstă fragedă, am avut parte de câteva schimbări importante până acum, iar despre ultima ți-am povestit într-un articol anterior, schimbare care m-a condus către orașul Iași.

Tot momentul de la apariția primului gând până la plecarea mea efectivă, a fost momentul care a adus schimbarea. Și despre momentul ăsta vreau să-ți vorbesc. Despre întregul proces care a avut loc și despre toate deciziile pe care a trebuit să le iau pentru a avea parte de ceva total diferit.

Și voi începe cu o mică poveste

schimbare-importanta-viata

Era începutul anului 2015, undeva în luna martie, când mi-am dat seama pentru prima dată orașul Craiova începe să nu mai fie la fel de interesant ca până atunci. Barurile erau aceleași, cu aceleași fețe. Evenimentele parcă se repetau la nesfârșit, fără o dorință din partea organizatorilor de a le îmbunătăți. Oamenii apropiați mie își făceau tot mai multe planuri de a părăsi orașul. Iar eu, observând că totul începe să ia o întorsătură ciudată, am început să-mi pun întrebări.

Singurul lucru bun care cică se întâmpla era faptul că centrul vechi se renovase, și era ca și cum toți craiovenii erau din nou copii și aveau o nouă jucărie cu care să se joace. Toți erau orbiți de frumusețea locului. A fost cel mai bun exemplu prin care orașul ăsta m-a făcut să văd cum superficialitatea poate schimba minți și manipula mentalități. Și totodată, a fost motivul care m-a făcut să plec.

Nu zic că centrul vechi de acum nu arată bine, ci zic doar că odată cu renovarea lui, restul orașului va deveni din ce în ce mai pustiu și uitat de lume. Iar restul orașului, la fel ca și centrul, are nevoie de atenție.

Probabil să crezi că sunt prea dur și că am luat această decizie doar pe baza unei simple idei. Însă sunt de părere că oamenii sunt totul, iar fiecare om are nevoie de oameni pentru a se dezvolta, pentru a evolua, pentru a-și pune la punct proiectele și așa mai departe. Și cum nu sunt adeptul superficialității și a formelor fără fond, mi-am zis că trebuie să iau o decizie.

Cu toate că orașul părea să evolueze, pentru mine oportunitățile începeau să scadă

Am colaborat cu peste 10 ONG-uri din Craiova într-o durată de 3 ani de zile. Am ajuns să fac parte din organizarea unui cross cu scop caritabil, am vorbit la conferințe cu câteva sute de oameni în sală, mi-am organizat propriile evenimente și multe altele. Probabil că mă vei întreba „dacă ai reușit atâtea, care e problema?”. Problema, dacă e s-o numim așa, e la mine și la felul în care văd eu lucrurile.

Probabil așteptările mele sunt prea mari, însă mie-mi place să văd continuitate. Îmi place să văd decizii luate pe bune, nu spuse cu jumătate de gură. Îmi place să văd oameni care se implică și totodată oameni care apreciază implicarea celorlalți. Îmi place ideea de „sharing is caring”, nu „sharing is owning”.

Și am început să vreau să schimb ceva. Să încerc să schimb oamenii era prea dificil, pentru că sunt de părere că oamenii se schimbă doar dacă au motive îndeajuns de puternice s-o facă, iar confortul nu ajută niciodată. Așa că am ales că vreau să schimb contextul.

Și din momentul în care am ales ce vreau să fac, am început să caut job. Era prima dată când îmi căutam un job și habar n-aveam ce vreau să fac. Știam doar că îmi doream să scriu. Era totodată prima dată când făceam alegerea de a mă muta în alt oraș pe termen lung.

Habar n-aveam ce o să însemne toată treaba asta. Eram inconștient și, cu toate că a trecut o singură lună, pot spune că dacă ar fi s-o fac din nou, în mod sigur aș fi atent la multe alte detalii. Însă experiență nouă = lucruri noi învățate. Ceea ce e mai mult decât bine.

Și uite așa a început chinul

Simplul fapt că sunt orientat mai mult către antreprenoriat m-a făcut să am o luptă interioară cu mine însumi. De fiecare dată când căutam un job la care să aplic trebuia să am în minte motivele pentru care căutam job și pentru care alegeam să petrec peste 8 ore pe zi alături de alți oameni. Și trebuia să am motivele respective bine întipărite, altfel urma să mă frustrez.

„De ce să plec de acasă? De ce să am program fix de muncă? De ce să-mi încetinesc construirea visurilor mele și să ajung să construiesc visurile altora?”. Și aveam tot felul de întrebări care să mă facă să stau, însă aveam grijă să îmi amintesc mereu motivele pentru care îmi doream să plec.

Și având în vedere că am aplicat la peste 100 de joburi și am avut un număr de 5-10 oferte de a pleca, am ales să aștept până când urma să găsesc ceva care credeam că-mi va plăcea. Și chiar îmi place. Însă a trebuit să trec de peste 100 de ori prin momentele ălea de frustrare și să mă lupt cu mine însumi.

Chiar dacă scurta mea poveste n-a fost atât de scurtă, am vrut să înțelegi câteva lucruri. Și analizându-mi și alte câteva schimbări importante prin care am trecut, pot spune că toate au avut la bază câțiva pași prin care a trebuit să trec.

Când știi că ai de făcut o schimbare importantă în viața ta

  1. Analiza momentului prezent

Trebuie să conștientizezi momentul prezent. Fix momentul și secunda asta. Este bun sau este rău? Dacă este bun, atunci fă-l și mai bun. Dacă nu îl poți face și mai bun, ești mulțumit de el așa cum este? Dacă nu ești mulțumit, atunci ce te-ar face mulțumit?

Astfel de întrebări te vor ajuta să definitivezi momentul prezent și să știi că trebuie să iei o decizie. Decizia de a schimba ceva sau nu în legătură cu momentul prezent.

  1. Cea mai grea decizie devine simplă când prioritizăm

Ca să nu ajungi ca mine, să ai parte de o luptă interioară cu tine însuți și să te frustrezi de fiecare dată când îți dorești să faci următorul pas, îți recomand să faci o listă de priorități. Pur și simplu ia o foaie de hârtie și scrie pe ea lucrurile care au prioritatea cea mai mare pentru tine. Și ține foaia lângă tine mereu. Te va ajuta să clarifici momentele neclare și să iei o decizie.

  1. Frica și disconfortul sunt indicatori puternici

Dacă simți cum dintr-o dată toată liniștea de care aveai parte începe să dispară, atunci ăla-i momentul în care confortul tău nu mai este același. Iar frica este generată adesea de situațiile de disconfort.

Partea interesantă stă în faptul că atât disconfortul, cât și frica, sunt indicatori puternici ai experiențelor noi. Astfel că, oricât de mult ai avea tendința să te oprești, continuă să înaintezi pentru că finalul poveștii va fi unul minunat.

Dacă treci printr-o situație care pare să fie o schimbare și consideri că ai nevoie de ajutorul meu pentru a clarifica lucrurile, atunci dă-mi voie să te ajut. Aștept orice întrebare din partea ta la adresa de mail de la pagina de contact.

Cu drag,
David Mitran

PS: Nu îmi doresc ca acest articol să influențeze sau să creeze păreri în legătură cu orașul Craiova. Tot ce am scris mai sus este bazat strict pe experiențele mele personale și pentru că suntem diferiți, s-ar putea ca experiențele tale cu Craiova să fie altele.

Votează