Salutare cititori optimiști!

Astăzi avem un nou interviu optimist, cu un om pasionat de animație. Nu am avut ocazia să-l întâlnesc personal, însă sper ca undeva, cândva, să dau de el și să schimb câteva vorbe față-n față cu el pentru că dă dovadă de multă perseverență. Știu că este internetul plin cu interviuri și articole despre el, însă eu m-am sinchisit și am gândit câteva întrebări prin care sper să-l cunoaștem ceva mai bine pe Paul Mureșan, în adevăratul sens al cuvântului.

Astfel că, las deoparte orice altă introducere și hai să citim împreună interviul!

DAVID: Salutare Paul. Mi-ar plăcea, pentru început, dacă ai putea să ne transmiți câteva cuvinte despre tine.

PAUL MUREȘAN: Bună! Sunt un Bistrițean care s-a hrănit tot timpul cu desene animate. Dacă nu mă uitam la ele, le refăceam afară cu ceilalți. Atâtea animații am recreat în spatele blocului că deveneau mai faine decât cele de la tv.

Atelier de animaţie cu Paul Mureşan

Atelier de animaţie cu Paul Mureşan

DAVID: Care sunt activitățile care te pasionează cel mai mult și ce îndrăgești, mai exact, la aceste activități?

PAUL MUREȘAN: Îmi place să desenez și aș vrea să pot face asta măcar atât de mult pe cât vorbesc despre asta. Îmi place foarte mult să alerg, am impresia că fug printre idei, parcă le văd mai clar și așa în timpul alergatului fac povești. Îmi mai place să-l ascult pe fratele meu povestind.

DAVID: Consideri că motivația, luată ca atare, este îndeajuns, sau are nevoie și de alte elemente în jurul ei?

PAUL MUREȘAN: Dacă am o poveste care-mi place nici nu pot să dorm. Îi pot vedea forma finală și asta mă ține la masa de lucru multe zile întregi. Pe de altă parte, dacă nu-mi place povestea pe care o fac, abia când ajunge cuțitul la os devin motivat datorită circumstanțelor, dar pot sta o jumătate de an la un nimic.

DAVID: Ce te motivează pe tine, în ceea ce faci, să continui, să continui și să tot continui?

PAUL MUREȘAN: Simt că am mare nevoie de animație nu doar ca ocupație ci și pentru că doar așa pot fi ok. Nu-i un mare mister că sunt foarte, foarte agitat, (la cinema nu se poate sta lângă mine, aud în repetate rânduri de la prietenii apropiați) iar răbdarea de care trebuie să dau dovadă când fac mișcarea unui personaj în sute de imagini e ceva ce în primul rând nu am crezut ca voi putea vreodată face, DAR mai ales este exact elementul de care am nevoie ca să mă liniștesc. Când neliniștea mea vede câte poate să facă liniștea mea, cele doua devin prietene.

DAVID: Știu că recent ai câștigat un premiu de care ești tare mândru. Povestește-ne despre asta, te rog.

PAUL MUREȘAN: Ultimul premiu câștigat a fost pentru Pui de Somn care a luat “Best Experimental Film” la Reel Teal Film Festival/North Carolina, SUA. Înainte de asta a fost “Cel mai bun Film Romanesc” la Anim’est și “Cea mai bună Animație Românescă” la Filmul de Piatra. Le enumăr fiindcă de toate sunt la fel de mândru. Toate apar într-un mare contrast cu ce viitor mi-au prezis mulți că o să am. Despre ultimul premiu nu pot spune decât că m-au pus să-l plătesc! :)) ( am aflat că asta se întâmplă câteodată în cazul premiilor internaționale ) așa că l-am făcut cadou cuiva din State care s-a bucurat mai mult decât mine.

DAVID: Care a fost momentul în care ai descoperit că ești pasionat de animație și ce te-a inspirat de-a lungul timpului să continui?

PAUL MUREȘAN: Interstela 5555 si Spirited Away! Nimic nu a mai fost la fel după aceea…

DAVID: Din cele pe care le-ai făcut, care este animația care îți doreai să prindă cel mai bine la public, dar nu a avut un succes la nivelul așteptărilor tale?

PAUL MUREȘAN: 2Paduri… Povestea îmi place foarte mult și modul în care e spusă, dar tehnic e varză. Primul draft mi-a ieșit de 40 GB…

DAVID: Vrem să știm ceva și despre obiectivele tale, astfel că mi-ar plăcea să știu și care sunt pașii pe care vrei să-i faci în viitorul apropiat.

PAUL MUREȘAN: Lucrez muuuult la o poveste cu care cred că voi supăra niște oameni dar cred tare în povestea asta. Este cea mai ambițioasă animație pe care am făcut-o până acum și există marele risc să iasă prost, dar nu voi avea liniște până nu încerc. Așa a fost și cu Pui de Somn.

DAVID: Eu mi-am terminat treaba și-ți mulţumesc că ai acceptat acest interviu. Dacă vrei să adaugi orice altceva, rândurile de mai jos sunt ale tale în totalitate.

PAUL MUREȘAN: Animația care se șerpuiește printre festivaluri e Pui de Somn, dar mai este una care se dă cu placa pe mainstream si e Trece-un Nouras care practic este un videoclip la remix-ul lui Danaga cu acelaşi nume. A fost făcut împreună cu Liviu Pop și Vlad Mureșan. Nourașul, dat fiind că este vizibil pe YT a apucat să fie văzut de foarte mulți și se întâmplă din când în când să mai primesc câte un mesaj de la oameni pe care nu-i cunosc. Mesajele sună cam așa: “Salut! Doresc sa spun că am văzut Nourașul (de 10 ori) și vreau doar să îți mulţumesc! Atât!” Când cineva își ia din timp să facă acest gest (fără ca prin mesajul ăsta să fi vrut să ajungă la altceva de genul “Mă gândeam să-mi desenezi mașina” sau așa ceva..) atunci știi că hârtiile alea pe care le mâzgăleam înseamnă CEVA pentru cine știe cine. Asta încarcă baterii!


Ești o persoană care face lucruri minunate sau cunoști o astfel de persoană? Atunci ajută-mă să te ajut și trimite-mi câteva detalii despre proiectele sau activitățile cu care te ocupi. În mod sigur am câteva întrebări și pentru tine.

Îmi găsești mail-ul la pagina de contact.

Votează