De curând am rămas fără clienți și a trebuit să-mi găsesc alții, așa că am început să arunc un ochi către platformele de freelance din afară.

Mi-am adus aminte că acum mai bine de un an elance.com era o platformă simpatică, unde puteai să găsești de muncă destul de ușor și destul de repede, așa că nici n-am mai stat pe gânduri. N-am mai căutat alte platforme și am ales-o pe aceasta.

Însă ceva s-a schimbat. Mai noi se numește UpWork.com și are un comision de peste 20%.

Pe vremea când era Elance, comisionul era în jur de 7-8%, ceea ce era decent și ziceai „treacă de la mine” când lucrai cu un client, indiferent cât de mulți sau puțini bani câștigai pe un task.

Având nevoie de clienți, n-am stat pe gânduri și am zis să văd care-i treaba. La două zile după ce am luat decizia că nu-mi pasă de cei 20%, am găsit primul client și i-am dat drumul.

Am terminat task-ul respectiv și … ce să vezi: abia când am văzut comisioanele platformei, raportate la micul meu câștig, mi-am dat seama că e bătaie de joc.

Inițial, trebuia să-mi iau pe task-ul făcut 160 de dolari, însă pentru că am muncit puțin peste, clientul mi-a dat încă 28 de dolari. Ei bine, din totalul de 188 de dolari, eu am primit 141.88 de dolari. Minus încă 2.5 dolari pe care îi ia PayPal ca să-mi facă transferul în contul bancar personal.

UpWork – we steal your money, slowly and painfully

Ăsta ar trebui să le fie mottoul, nu ce au ei acum (creating an online workplace for the world).

up-work-shit

Comisionul scade la 5%

… abia după ce ajungi să lucrezi cu același client pentru mai mult de 10.000 de dolari. Și la 10% după ce ajungi să lucrezi cu același client pentru mai mult de 500 de dolari.

Poate că asta sună bine, însă rare sunt momentele în care un client care are nevoie de un discurs, de o carte sau de un raport, o să aibă nevoie de o colaborare pe termen lung.

Poate că pe design sau programare ajungi mai repede acolo, dar dacă vrei ca în domeniul scrisului să faci 500 de dolari cu un client, vei avea nevoie de cel puțin 3-4 task-uri.

Dacă ești freelancer, pe ce platforme lucrezi și ce faci?

Nu-mi convine comisionul de 20%. Cui i-ar conveni?

Dacă ești prezent pe o altă platformă de freelance și îți place cum merg lucrurile acolo, dă-mi de veste. Mă gândesc să încerc și altele.

Businessul unora e să-și bată joc de alții
5 din 2 voturi