Una din regulile fundamentale ale vorbitului în public este să nu-ți ceri scuze. Însă chiar și așa, cât de strictă este regula aceasta? Este rațională și ce anume este atât de greșit să-ți ceri scuze în fața oamenilor? Având în vedere aceste circumstanțe, de ce ar fi atât de rău să-ți ceri scuze?

Această regulă nu ar fi una strictă, însă prea mulți vorbitori își cer scuze pentru foarte multe, dar asta nu înseamnă că este o regulă universală. Problema apare atunci când dorești să obții ceva în urma scuzelor, de multe ori obținându-se foarte puțin, putând chiar să-ți scadă nivelul credibilității.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

4 întrebări prin care să ne dăm seama care sunt circumstanțele în care ne putem cere scuze

Nu există niciodată ceva magic care să-ți spună când faptul că-ți vei cere scuze va fi ceva garantat. Având în vedere acest lucru, s-ar putea să-ți fie de ajutor a lua în considerare următoarele întrebări:

Întrebarea #1: Este audiența conștientă de ceea ce tu îți ceri scuze?

Norman Wei spunea „niciodată să nu-i spui audienței că ești emoționat”. Audiența de obicei nu este conștientă absolut deloc de emoțiile pe care vorbitorul le trăiește. Nu pot să simtă ceea ce simți tu, habar nu au dacă ai dormit sau nu în noaptea dinainte de prezentare.

În mod similar, nu trebuie să îți ceri scuze dacă ai uitat să incluzi ceva din ceea ce plănuisei. Doar tu știi ceea ce era pus pe listă, audiența nu va ghici niciodată.

cand-ceri-scuze

Cum să te descurci?

Nu atrage atenția asupra lucrurilor negative. Nu vei face decât să te distragi atât pe tine, cât și pe cei din audiență.

Învață să comunici clar și răspicat în Comunitătea Vorbitorilor în Public

Întrebarea #2: Îți ceri scuze pentru că îți pare rău cu adevărat, sau pentru că te simți rușinat?

Dacă este motivul al doilea, atunci este foarte posibil ca o scuză să atragă atenția și mai mult asupra ta și să te rușinezi și mai mult, amplificând toate emoțiile.

În exemplul „Îmi cer scuze, m-am grăbit când am făcut prezentarea” probabil că audiența deja ți-a criticat slide-urile. Probabil că nu le pasă că și așa că deja se gândesc la faptul că prezentarea ta nu a fost pregătită conform așteptărilor lor și că îi faci să piardă timp.

Cum să te descurci?

Pregătește-te atât de bine încât să nu ai de ce să fii rușinat și totodată să nu ai pentru ce să-ți ceri scuze. În plus, încrederea ta în propriile forțe va crește și felul în care vei susține prezentarea se va îmbunătăți.

Întrebarea #3: Îți ceri scuze pentru ceva ieșit în totalitate de sub controlul tău?

De exemplu, prezentarea ta este întreruptă de zgomotul făcut de aerul condiționat ce tocmai a fost pornit. Unii vorbitori pur și simplu îl ignoră, în timp ce alții își arată dezamăgirea printr-un simplu „îmi pare rău pentru zgomotul făcut de aerul condiționat”.

Un alt exemplu ar fi acel moment în care trebuie să susții un curs într-o încăpere care este prea mică pentru numărul de oameni prezenți.

Cum să te descurci?

Dacă există ceva ce poți face și acțiunea respectivă va îmbunătăți livrarea mesajului, atunci acționează! Dacă nu există nicio acțiune adecvată pe are o poți face, atunci ai putea apela la umor. Cheia este să soluționezi problema fără să-ți ceri scuze în legătură cu aceasta.

Întrebarea #4: Și dacă trebuie să-mi cer scuze?

Am vorbit cu cineva care mi-a povestit, că în cadrul unei prezentări a simțit o nevoie foarte apăsătoare de a-și cere scuze, un sentiment atât de negativ încât îi afecta abilitatea de a vorbi. De obicei, astfel de emoții nu ar trebui să-ți afecteze prezentarea, însă nu a fost cazul și aici.

Cum să te descurci?

Dacă simți că trebuie neapărat să îți ceri scuze, atunci fă-o rapid și cât mai sincer. Nu te repeta și încearcă să revii cât mai repede la prezentare. S-ar putea să nu pierzi din credibilitate, ci să se întâmple alte câteva lucruri, mult mai rele.

Cheia pare să fie sinceritatea. A-ți cere scuze într-un mod cât mai sincer poate chiar să ajute, însă totul depinde de context.

Votează