Se ia una bucată om creativ și minunat și se supune unor 7 întrebări care au scopul de a ne ajuta să cunoaștem omul creativ mai bine. În interviul de astăzi am plăcerea de a v-o prezenta pe Veronica Svanström. Să-i dăm drumul.

DAVID: Bună Veronica! Înainte de a trece la întrebări, te rog să ne spui mai multe despre tine, orice consideri că este important ca cititorii acestui blog să afle.

VERONICA: Bună, David! Despre mine, foarte pe scurt: sunt traducător de profesie, petrec prea mult timp în fața calculatorului, dar compensez creând cu mult drag albume handmade personalizate prin scrapbooking.

DAVID: Cât de importantă consideri că este arta pentru dezvoltarea creativității?

VERONICA: Eu aș zice că este esențială. Arta trebuie să facă parte din viață fiecărui om,  ea contribuind în mod decisiv la dezvoltarea armonioasă a ființei umane. Până la urmă, arta este exprimarea unor sentimente, gânduri, observații. Noi toți facem asta, în fiecare zi, numai că unii aleg ca formă de exprimare arta. Pe de altă parte, arta este și manifestarea unor abilități native, iar atelierele de scrapbooking “Happy Scrappy” sunt ocazia perfectă de a ne descoperi și dezvolta abilitățile native, precum și de a deprinde altele noi, necesare pentru viitor.

DAVID: Știu că ești pasionată de scrapbooking, însă ce este scrapbooking-ul?

VERONICA: Eu cred că scrapbooking-ul înseamnă, în primul rând, emoție. Dar să lăsăm ce cred eu. Scrapbooking-ul a pornit de la ideea de a ne păstra și transmite amintirile Într-un mod creativ și artistic. Practic, dacă paginile unui album clasic se concentrează pe fotografii, scrapbookingul este cel care le dă un aer absolut personal și unic. Scrapbooking-ul ne permite, deci, să ne ilustrăm viețile, să le transformăm într-o poveste reală, pe care să o “condimentăm” după gustul nostru, cu decorațiuni, câteva cuvinte, suveniruri și alte cele, urmând ca mai apoi să o transmitem generațiilor viitoare. Este foarte emoționant să vezi cum o pagină de album scrapbook crează o punte Între trecut, prezent și viitor.

DAVID: Povestește-ne mai multe despre felul în care ai descoperit scrapbooking-ul și cum ai reușit să evoluezi din acest punct de vedere.

VERONICA: Despre scrapbooking am aflat într-o seară friguroasă de noiembrie a anului 2009. Eram departe de casă, în nordica Suedie și aveam 32 ani. Prietena mea, Anne, cea care m-a introdus în tainele acestui hobby, mi-a oferit un “kit al începătorului”. Nu știu cât am reușit eu să intuiesc în acea seară importantă acestui cadou, cert este că a două zi eram la magazin pentru a-mi consolida “arsenalul”. Nu-mi doream decât să încep să experimentez.  Cert e că acest hobby m-a “prins” atât de tare încât în februarie 2010 lansam primul blog românesc de scrapbooking, în mai 2010, deschideam primul magazin virtual cu produse scrapbooking, activ atât în România cât și în Suedia. Iar în iulie 2010 organizam prima întâlnire de scrapbooking din România, la Craiova.  În 2013 am revenit în țara, iar din februarie 2014 atelierele de scrapbooking au devenit o componentă constantă a timpului liber pentru copii și părinți.

Evoluția, în acest sens, a fost urmarea firească a pasiunii. Am simțit că nu pot sta acasă și practica acest hobby de una singură. Pasiunea trebuia împărtășită cuiva. Și cum copiii au fost primii care au reacționat întotdeauna cu entuziasm maxim la vederea creațiilor, dorindu-și foarte mult să realizeze și ei ceva similar, am decis că e momentul să le oferim această oportunitate. Astfel, ei vin împreună cu mămicile (trebuie să fie însoțiți de un adult) și, împreună, crează cele mai originale felicitări, pagini scrapbook, seturi de birou, calendare, albume cu diverse formate și tematici mereu diferite. Toate acestea în premieră națională, Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, fiind singura din România care oferă astfel de ateliere.

DAVID: Când vine vorba de scrapbooking, care consideri că este cea mai mare provocare pe care o persoană ar avea-o, în cazul în care ar dori să se apuce de această activitate?

VERONICA: Diferă de la persoană la persoană, dar printre cele mai mari provocări probabil că se va număra bugetul. Se știe că orice hobby e costisitor. Însă la atelierele de la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” participanții pot deprinde tehnici valoroase, aproape gratuit.

Un alt aspect cu care noi toți ne confruntăm este această aparentă “lipsă” a timpului. Pentru că nu este vorba decât de o rutină, care este greu de “spart”. Până la urmă, noi toți ne facem timp pentru ceea ce ne place cu adevărat.

DAVID: Știu că ești una din persoanele care promovează scrapbooking-ul în România. Povestește-ne mai multe despre evenimentele ce au avut loc până acum la nivel local sau național.

VERONICA: În principiu, toate evenimentele scrapbooking desfășurate la nivel local constituie o premieră și la nivel național. Printre ele se număra, de exemplu, seria de ateliere “Sănătate prin artă” în cadrul căreia participanții au creat albumul din imagine, având ca temă sănătatea.

Am încercat astfel să încurajăm un obicei sănătos, acela de a găti în casă și a servi masa în familie.  Pe durata desfășurării acestor ateliere, participanții au gătit și au servit masa împreună cu familia, au făcut fotografii în fiecare etapă, pentru ca apoi să le introducă în album, împreună cu rețetele preparatelor obținute, iar la final am făcut și schimb de rețete. Toate preparatele au fost delicioase.

11016647_10153194378524047_1755087701_n

O altă premieră a avut loc pe 15 ianuarie, când s-au împlinit 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. 34 de copii ai clasei a V-a C de la Școală Gimnazială nr. 2 “Traian” au omagiat poetul “nepereche” prin pagini scrapbooking. Coordonați de dna profesor Nadia Sutelcăƒ, fiecare și-a ales 1 strofă din poezia preferată, strofă care a devenit elementul central al creației lor. Lucrările lor de excepție au fost expuse la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” pe 12 februarie 2015.

11022818_10153194378519047_663609952_n

Cel mai recent este atelierul gratuit de Dragobete, în cadrul căruia majoritatea participanților fiind adulți. A fost un melanj foarte frumos de persoane din toate categoriile socio-profesionale și de diferite vârste care au creat felicitări pentru persoanele dragi, respectând o anumită schița și o gamă de 4 culori. Creațiile au fost adevărate opere de artă.

11023269_10153194378509047_393481382_n

Acest atelier va fi urmat de încă unul, tot gratuit, dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Joi, 5 martie, începând cu orele 18.00, invităm craiovenii să ni se alăture pentru a crea pagini de album dedicate femeilor dragi din viață lor.

Încheiem cu seria curentă de ateliere, ce se va finaliza pe 11 iunie cu un concurs cu premii în produse scrapbooking. În cadrul acestei serii am făcut un pas mai departe în sensul că participanții au ocazia să deprindă tehnici valoroase creând articole unice și inedite. Astfel, am creat deja setul de birou, vom continua cu albumul rapid pentru 12 fotografii și vom încheia cu calendarul foto de birou, în stil vintage. Bineînțeles, toate acestea sunt presărate cu atelierele “clasice” în timpul cărora creăm felicitări-șevalet, -balansoar, cu trepte laterale sau pe centru, și pagini de album cu cele mai diverse tematici, toate adaptate la sezon, bineînțeles.

11009053_10153194378494047_581862631_n

DAVID: Dacă până acum nu am avut nicio tangență cu această activitate, însă de mâine mi-aș dori să încep, care ar fi lucrurile noi de care aș avea parte în viața mea?

VERONICA: Satisfacția realizării unor creații unice și cu valoare sentimentală deosebită, bucuria de a crea pentru ceilalți. Emoție și încântare. Terapie prin artă, balsam pentru suflet, energie pozitivă. La tot pasul 🙂 .

DAVID: Cam atât din partea mea. Mă bucur tare mult că m-ai lămurit puțin mai mult și că ai reușit să-mi stârnești curiozitatea. Dacă dorești să adaugi orice altceva, rândurile următoare sunt ale tale.

VERONICA: Și eu mă bucur mult că ai dorit să afli mai multe despre acest minunat hobby și îți mulțumesc pentru interviu!


Veronicăi îi plac plimbările în aer liber, mai ales primăvara şi toamna când natura oferă un spectacol superb, îi place să experimenteze în bucătărie, să călătorească, să facă fotografii. De asemenea îi plac filmele englezeşti, badmintonul, muzica şi dansul. Mai multe despre Veronica puteți citi pe al ei blog: http://happyscrappyro.blogspot.ro/.

Votează