Orice vorbitor de succes este mereu în căutarea unor metode pentru îmbunătățirea discursurilor lor, un plus de valoare putând fi adus oricând lucrurilor pe care le întreprindem, indiferent de domeniu. În articolul de astăzi vă vor fi prezentați 9 pași prin care puteți să vă transformați discursul într-o operă de artă.

1. Pune audiența în prim plan

Chiar și atunci când ne spunem propria poveste, de fapt, spunem povestea lor. Dacă este concepută și spusă cum trebuie, povestea noastră este, de fapt, povestea lor. Într-adevăr, evenimentele și ordinea în care acestea sunt spune pot fi unice pentru noi, însă tema este una universală. Mesajul sau lecția trebuie să fie accesibile și folositoare audienței tale. Sfatul aici în mod sigur nu-ți va fi nou și probabil nu o să te entuziasmeze prea mult, însă este adevărat: cunoaște-ți audiența!

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

2. Conceperea unei structuri solide

Structura discursului tău poate fi una foarte, foarte simplă, însă ai nevoie ca aceasta să-ți consolideze nararea. Posibil ca structura solidă să nu fie atât de vizibilă în mod direct audienței, însă în mod sigur va face diferența.

3. Alegerea unei teme clare

Care este mesajul cheie? Care este acel lucru cu care îți dorești ca audiența să rămână? Care este lucrul pe care dorești ca audiența ta să-l facă după discursul tău? Aceste lucruri sunt importante. Am văzut foarte multe prezentări încărcate de extraordinar de multe detalii, iar de la un moment dat în colo detaliile vor încurca în loc să ajute.

Per total, dacă audiența ar trebui să rămână cu un singur lucru, care ar fi acela? Scrie-l pe o coală de hârtie și încearcă să transmiți asta cât mai bine audienței.

pasi-imbunatatire-discurs

4. Scoate ce nu este esențial

Acest lucru se aplică atât mesajului pe care îl transmiți pe cale orală, cât și textului care se află pe slide-urile tale. A scoate ceea ce nu este esențial poate fi unul din cele mai dificile lucruri pe care le vei avea de făcut, pentru că s-ar putea să ai impresia că totul este esențial. Însă, revenind la primul punct, trebuie să pui audiența pe primul plan și să te gândești la lucrurile esențiale pentru audiență.

Învață să comunici clar și răspicat în Comunitătea Vorbitorilor în Public

5. Atrage-i cât mai devreme

Cât mai devreme! Nu pierde timp la început cu tot felul de formalități. Începe cu un BOOM. Atrage-le atenția și apoi menține-le interesul cu o varietate de lucruri neașteptate, construiește pe structura solidă pe care o ai. Audiența va ține minte, în cea mai mare parte a timpului, începutul și finalul unui discurs, așa că ai grijă ca cel puțin aceste două părți ale discursului să aibă impact.

6. Prezintă-le un conflict clar

Se spune că dacă nu există conflict, nu există poveste. Nu fiecare subiect pe care îl poți aborda este despre o problemă ce ar trebui soluționată, însă marea majoritate sunt. Iar discursul pe care îl avem în mod sigur va fi îmbunătățit dacă prezentăm miza iar apoi obstacolele care au apărut și pe care le-am și depășit.

7. Demonstrează-le o schimbare clară

Prezentarea faptului că o schimbare a avut loc este o condiție necesară pentru un discurs de succes, acestea fiind, de obicei, o combinație între informație, inspiraţie și motivație. De fiecare când ne urcăm pe o scenă, ar trebui să vorbim despre o schimbare.

8. Arată-le sau fă ceva neașteptat

Atunci când suntem surprinși ( când are loc neașteptatul ) suntem cu adevărat prezenți în momentul respectiv. În storytelling-ul clasic, există o tehnică prin care ar trebui să faci exact opusul așteptărilor audienței, așteptările lor fiind bazate pe ceea ce vei spune la început. Felul în care vei surprinde audiența va trebui să nu fie foarte dramatic, adesea subtilul având un efect mult mai bun.

9. Fă-i să simtă

Se știe că o emoție are capacitatea de a aduce cel mai profund impact asupra oamenilor. Desigur, statisticile și toate cifrele pe care le prezinți sunt importante, însă ceea ce oamenii vor ține minte și, chiar mai mult de atât, ceea ce îi face să acționeze este felul în care ceea ce tu spui îi face să se simtă.

9 Pași Pentru Îmbunătățirea Discursului Tău
5 din 1 voturi