O vorbă înţeleaptă spune că repetarea este mama învățăturii. Iar acest lucru este adevărat, însă numai în condițiile în care repetăm într-un mod adecvat. Vei avea parte de foarte mici îmbunătățiri dacă felul în care repeți discursul este unul aleatoriu. Tocmai din acest motiv îți împărtășesc o metodă formată din 5 pași prin care poți face acest lucru.

1. Dă-ți seama de tipul de discurs pe care-l ai

Treci prin tot discursul tău, citindu-l cu voce tare, pentru a verifica dacă ce ai scris poate fi transmis într-un mod clar, concis. Discursul tău este prea lung sau prea scurt? Ideile principale sunt exprimate cât mai coerent? Materialele ajutătoare sunt distincte, convingătoare, interesante? Introducerea și confuzia sunt conectate? Odată cu momentul răspunderii la aceste întrebări, revizuiește-ți discursul.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

2. Pregătește-ți structura discursului

Pentru a face acest lucru, asigură-te că urmărești ghidul prezent în articolul Procesul Pregătirii Unui Discurs Și Cum Să Îl Structurezi Pentru A Avea Impact. Folosește aceleași idei prezentate acolo și asigură-te că totul este cât mai ușor de înțeles.

pregatire-discurs

3. Asigură-te că fiecare idee este la locul ei

Repetă de mai multe ori discursul, cu voce tare, asigurându-te de faptul că treci prin fiecare idee principală și prin fiecare exemplu. Dacă discursul tău conține elemente vizuale, prezintă-le în timpul repetării ca și cum ai fi în mijlocul prezentării oficiale. În primele încercări posibil vei uita anumite detalii sau informații, însă nu-ți face griji, pentru asta sunt făcute repetările.

Continuă să repeți până când discursul tău este transmis așa cum îți dorești. Concentrează-te pe controlul asupra ideilor – nu lăsa discursul să fie unul linear.

4. Finisarea detaliilor și detaliile privind finisarea

Acum începe să finisezi fiecare bucată a discursului. Practică felul în care îl livrezi în fața unei oglinzi și totodată înregistrează-te video și audio pentru a-ți putea oferi feedback în ceea ce privește felul în care te miști, tonalitatea vocii, volumul acesteia și așa mai departe. Iar mai important decât toate acestea, cheamă niște prieteni la tine și pune-i să te asculte, deoarece discursul tău este conceput pentru oameni, ci nu pentru oglinzi sau camere foto.

5. Fă-o exact ca în momentul oficial

În sfârșit și în cele din urmă, oferă discursului tău cele mai bune condiții pentru repetare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ultima repetare pe care o ai ar trebui să fie cât mai apropiată de momentul oficial. Indiferent de locația sau momentul în care are loc ultima repetare, aceasta ar trebui să fie una foarte încrezătoare, plină de energie pozitivă!

Orice metodă pentru a-ți repeta discursul vei alege, asigură-te că nu o pui în aplicare cu o noapte înainte de evenimentul în care ai de susținut discursul. O singură sesiune de repetare, indiferent cât de lungă, nu este niciodată îndeajuns.

5 Pași Esențiali Pentru Repetarea Discursului
5 din 2 voturi