A-ți aminti ceea ce trebuie să spui și materialele pe care le ai de prezentat te poate intimida uneori, chiar dacă ai ceva experiență în oratorie. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să te îngrijorezi, deoarece există foarte multe metode prin care îți poți ajuta memoria, toate aceste metode ajutând totodată la creșterea încrederii atunci când te afli în fața unui audiențe.

4 Tehnici Pentru Amintirea Discursului

Cele mai comune 4 tehnici pentru amintirea unui discurs sunt următoarele:

  1. Memorarea discursului
  2. Citirea discursului
  3. Folosirea notițelor
  4. Folosirea materialelor vizuale

Să aruncăm o privire asupra fiecărei tehnici în detaliu, incluzând lucrurile pro și contra. Vei observa că o parte din sfaturi se aplică tuturor metodelor, însă acest lucru este ok pentru că îmi doresc, în principal, să scot în evidență importanța acestor lucruri.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

Memorarea Discursului

Probabil cea mai dificilă din cele 4 metode, memorarea este tehnica cu care marea majoritate a vorbitorilor în publici neexperimentați încep, deoarece aceștia consideră că așa se concep și susțin toate discursurile. De fapt, nu ți-aș recomanda nicidecum memorarea discursului – cu toate că rezultatul ar putea fi unul foarte bun, memorarea discursului cuvânt cu cuvânt și susținerea acestuia va necesita foarte multă practică.

Pentru început, va trebui să scrii pe o coală de hârtie sau la calculator discursul. Din moment ce foarte mulți oameni nu scriu așa cum vorbesc, acest lucru pare să fie o problemă. De exemplu, gesturile și inflexiunile vocii în concordanță cu un discurs memorat tind să fie plane și deloc în acțiune. Chiar dacă te descurci foarte bine cu gesturile și ai un ton al vocii extraordinar, este destul de probabil să uiți anumite bucăți ale discursului.

Dacă vei căuta pe YouTube discursuri, sunt sigur că vei găsi și acele discursuri în care chiar și cei mai experimentați uită ceea ce aveau de spus. Odată cu memorarea discursului va apărea și blocajul mental și nu mai este vorba despre dacă vei uita, ci când și cei vei uita. Poți memora un discurs? În mod sigur! Ar trebui să memorezi un discurs? Eu nu recomand.

Vorbitorii în public care se bazează pe un discurs memorat sunt mult mai aproape de eșec.

Un alt factor de risc cu un discurs memorat este reprezentat de dispariția spontaneității. Tendinţa va fi să spui discursul mult mai rapid, concentrarea ta fiind alocată cuvintelor, ci nu ideilor, și totodată probabil vei părea mult prea formal. Cel mai nasol, dacă uiți ceea ce aveai de spus și faci o greșeală, fluența discursului tău va fi întreruptă. Vei ajunge să te emoționezi, să pierzi încredere în tine și să începi de la început nu-i nici măcar o soluție.

tehnici-amintire-discurs

Citirea Discursului

Foarte mulți oameni „urăsc” să asculte pe cineva cum citește un discurs, chiar dacă oratorul face efortul de a crea contact vizual cu audiența. Probabil audiența va ajunge să spună că „dacă a venit să ne citească discursul, la fel de bine îl pot citi și eu singur”. Sunt sigur că nu doar o singură dată ai avut parte de cineva care a citit discursul și a făcut-o într-un mod foarte monoton.

Învață să comunici clar și răspicat în Comunitătea Vorbitorilor în Public

În continuare sunt câteva motive pentru care consider că discursurile sunt citite slab:

– Oratorul își pierde inflexiunile vocii deoarece uită esența ideilor din spatele cuvintelor. Ascultă pauzele. Un discurs natural conține și pauze.

– Textul scris care acum este citit, nu a fost scris într-o manieră a unei „limbi vorbite”. Foarte des discursurile sunt scrise într-o manieră business, care este dificil de citit și mult mai dificil de ascultat.

– Oratorul face puțin sau deloc contact vizual. Orice contact vizual este cu coala de hârtie din față, nu cu audiența. Pentru a putea face contact vizual cu audiența și să și citești textul așa cum trebuie, ai nevoie de multă practică.

Nu mă înțelege greșit, sunt foarte multe momente în care consider că un discurs ar trebui citit. De exemplu, declarațiile consider că ar trebui citite, caz în care pentru a evita greșelile, textul trebuie citit cuvânt cu cuvânt.

Dacă a citi un discurs este absolut necesar, atunci îți sugerez să pari cât mai profesional. Uite câteva sfaturi:

Acordă atenție inflexiunilor vocii

Pentru a suna cât mai natural trebuie să repeți des, ținând cont de pauze. Întreabă-te dacă cuvintele pe care le scrii sună așa cum îți imaginezi că le-ai vorbi. Înregistrează-te și ascultă-ți propria voce. Notează-ți unde trebuie să apară schimbări și unde nu.

Spune cuvintele cu voce tare

Atunci când îți practici discursul, citește-l cu voce tare de câteva ori astfel încât să îți poți auzii tonul și inflexiunea. Cu cât practici mai mult cititul discursului, cu atât vei fi mai familiar cu cuvintele respective. Folosirea acestei metode face ca discursul să fie mult mai ușor de citit pentru tine, iar pentru audiență de audiat.

Folosește notițe

Pe marginea colii de hârtie, în subsol sau antet, poți adăuga diferite notițe care să te ajute. De exemplu, în dreptul unui paragraf poți pune o acoladă urmată de cuvântul „pauze”, astfel știind că acolo va trebui să folosești pauzele mai des decât de obicei.

Folosește gesturi

Foarte mulți vorbitori în public sunt prea ocupați cu citirea corectă a textului, astfel că aceștia ajung să eșueze în comunicarea non-verbală. O strategie ar fi să lași câte un rând liber între fiecare rând scris al discursului tău și să adaugi notițe pentru fiecare cuvânt la care trebuie să empatizezi cu audiența. În mod sigur vei avea nevoie de practică, însă această strategie este foarte ajutătoare.

Înregistrează-te video

Este cel mai bun lucru pe care ai putea să-l faci atunci când vine vorba de un discurs, chiar dacă acesta este citit. Mai ales când îl susții pentru prima dată. După ce te-ai filmat, îți recomand să iei o coală de hârtie, un pix ( probabil și niște popcorn ) și să îți notezi schimbările pe care le-ai face în legătură cu discursul tău.

Uite procesul pe care ar trebui să-l urmezi:

Prima revizuire: Vizualizează întreaga înregistrare ( singur ) fără să fii prea critic. Vizualizeaz-o ca și cum ai fi în audiență și ai vedea pentru prima dată acest lucru.

A doua revizuire: Întunecă imaginea sau pur și simplu stai cu spatele la monitor astfel încât să-ți poți auzi doar vocea. Scrie pe coala de hârtie care sunt lucrurile care nu îți plac la vocea ta.

A treia revizuire: Oprește sunetul și privește-te pur și simplu. Privește-ți gesturile, mimica, expresiile faciale, orice obiceiuri ciudate pe care le ai. Din nou, scrie pe foaie lucrurile pe care dorești să le schimbi.

A patra revizuire: Vizualizează din nou înregistrarea, de data aceasta cu sunetul pornit. Vezi dacă e ceva ce ai omis în timpul celorlalte revizuiri.

A cincea revizuire: Mai ia un prieten la tine, de data asta asigură-te că ai popcorn, și cere-i părerea sinceră despre ceea ce vede pe înregistrarea video. Cu cât prietenul tău va fi mai critic, cu atât tu vei avea mai multe de câștigat.

Acest proces al revizuirii este probabil cea mai bună tehnică cu ajutorul căreia îți poți îmbunătăți felul în care susții un discurs.

BONUS: Cum Să-Ți Pregătești Discursul Din Punct De Vedere Fizic

În continuare sunt câteva sfaturi prin care să îți pregătești discursul din punct de vedere fizic astfel încât să nu sune atât de rău când îl citești în fața audienței.

– Scrie în felul în care vorbești

Așa cum am spus mai devreme, oamenii care citesc discursurile, nu fac mai deloc contact vizual cu audiența. Pentru a evita acest lucru, scrie discursul în vocea cu care ești obișnuit să discuți cu familia și cei apropiați. Apoi, scrie-ți discursul folosind majuscule și minuscule, lucru care îți face discursul mult mai ușor de citit. SCRIIND TOTUL CU MAJUSCULE AȘA CUM AM FĂCUT ACUM FACE CA TEXTUL SĂ FIE MULT MAI DIFICIL DE CITIT – îmi și imaginez că l-ai citit mult mai lent decât de obicei.

– Păstrează paragrafele scurte și la obiect

Începe un nou paragraf la fiecare câteva propoziții, așa cum observi adesea în ziare. Unii oameni merg atât de departe încât schimbă culorile paragrafelor. De asemenea, să nu faci NICIODATĂ greșeala de a începe un paragraf pe o pagină și a-l termina pe cealaltă. Fiecare pagină nouă trebuie să înceapă cu un nou paragraf – acest lucru îți va oferi posibilitatea de a adăuga încă o pauză.

– Pune paginile discursului la un loc

Capsează paginile când pleci de acasă și scoate capsa atunci când ajungi la eveniment. De asemenea, foarte important, numerotează paginile. S-a întâmplat de foarte multe ori ca respectivele coli să pice pe jos și să nu fie numerotate. Ghiciți, pe o scară de la 1 la 10, cât de mare a fost dezastrul. Ține minte faptul că va trebui să manevrezi respectivele coli, iar acest lucru trebuie făcut fără a atrage atenția.

Cu foarte multă practică și o pregătire adecvată, poți avea succes la citirea unui discurs.

Citește cea de-a doua parte a articolului.

4 Tehnici Pentru Amintirea Discursului – Partea I
5 din 2 voturi