În articolul precedent vorbeam despre primele două tehnici pentru amintirea discursului, acestea fiind memorarea sau citirea discursului. Dacă vi s-au părut interesante și considerați că ați avut ceva de învățat, atunci aceasta este partea a doua a articolului în care urmează să vă prezint cum puteți folosi notițele și materialele vizuale pentru amintirea discursului.

Folosirea Notițelor

Notițele capturează marea majoritate a secțiunilor și a punctelor principale ale fiecărei secțiuni în parte. Aceasta este cea mai comună metodă pentru amintirea materialului unui discurs. Utilizarea notițelor are un avantaj față de cititul discursului deoarece îți folosești inflexiunea normală a vocii și faci mai mult contact vizual cu audiența. Uite câteva sugestii în cazul în care decizi să utilizezi notițele.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

– Păstrează totul scurt

Nu scrie pe notițe paragrafe întregi de text. Pune acolo doar cuvinte sau fraze cheie care să îți ajute memoria. De asemenea, ai mai putea nota și câteva idei.

– Amintește-ți să numerotezi paragrafele

– Include citate, statistici sau liste

– Dacă te miști, lasă-ți notițele la pupitru

Să nu-ți fie frică să te miști de lângă notițe și să ieși din zona de confort. Foarte mulți oratori se ascund în spatele pupitrului și astfel își blochează limbajul trupului. Dacă ai notițele în mână, nu vei gesticula prea des.

– Practică folosindu-ți notițele

Practica te ajută nu doar să te obișnuiești cu notițele, însă să ți le și analizezi. De exemplu, dacă ți se pare că le acorzi prea multă atenție, atunci probabil va trebui să mai reduci din informația scrisă acolo.

– Folosește imagini sau hărți

Nu trebuie să folosești doar cuvinte pe notițele tale. Imaginile sau hărțile te vor ajuta să vizualizezi mai bine punctele cheie ale discursului tău. În unele cazuri este ideal să desenezi o schiță sau o diagramă pe notițele tale. Alteori, un simplu desen este tot ce ai nevoie. De asemenea, folosește imagini mentale pentru a crea o poveste în mintea ta. Aici vei avea nevoie de creativitate, însă efortul se merită.

tehnici-amintire-discurs2

Folosirea Materialelor Vizuale

Materialele vizuale simple sunt foarte eficiente și servesc ca titluri sau subtitluri pentru subiectul tău, oferindu-i audienței posibilitatea să observe ceea ce se discută. Creează titluri semnificative și practică folosirea acestora ca indicii. Posibil vei avea nevoie de practică și aici, ca la orice altă tehnică, însă acest lucru te va ajuta să internalizezi discursul.

De exemplu, „Cum să structurăm o prezentare” poate fi un element vizual, tu continuând să vorbești, într-un mod conversațional, despre cum știi tu că se structurează o prezentare. Atunci când am o prezentare la un discurs, folosesc slide-uri. Uite cum ar arăta în cazul în care discursul ar fi „Cum să depășești frica de vorbit în public”:

 • Simptome ale fricii de vorbit în public
  o   Anxietate
  o   Mâini transpirate
  o   Nervozitate
 • Tehnici mentale pentru reducerea fricii de vorbit în public
  o   Pregătire și repetiție
  o   Gândire pozitivă
  o   Fii natural și entuziasmat
 • Tehnici fizice pentru reducerea fricii de vorbit în public
  o   Plimbă-te puțin înainte de a susține discursul
  o   Folosește exerciții pentru respirație
  o   Nu sta cu picioarele încrucișate

Folosirea materialelor vizuale adecvate pentru prezentarea ta reprezintă o parte importantă din design-ul și conceperea acesteia. În continuare sunt câteva sfaturi pe care să le iei în considerare când folosești materialele vizuale:

– Folosește metoda KISS

Acesta este un acronim de la „Keep It Short And Simple”. Nu folosi mai mult de o idee pentru fiecare material vizual. De asemenea, nu folosi mai mult de 6 linii de text pentru fiecare paragraf, iar fiecare rând să nu aibă mai mult de 6 cuvinte – regula de 6.

– Folosește titluri descriptive

Titlul fiecărui material vizual ar trebui să descrie foarte pe scurt ceea ce urmează. Un titlu clar va atrage atenția audienței și totodată va ajuta audiența să rețină mesajul principal.

– Folosește același stil ( design ) pentru fiecare material vizual

Folosește aceeași culoare, mărime și font ale textului. Nu trebuie să fie nimic sofisticat, ci totul cât mai simplu.

– Ai grijă ca toate acestea să fie scrise corect

Gramatica este foarte importantă. Corectează și recorectează. Apoi pune pe altcineva să mai corecteze încă o dată doar ca să fii sigur. Acest lucru te va ajuta nu numai să corectezi totul din punct de vedere gramatical, însă vei avea posibilitatea de a analiza în detaliu prezentarea. Nu considera niciodată că o singură corectură este îndeajuns, de obicei nu este. Și nu apela la unelte care să te ajute. Expresiile nu vor fi corectate niciodată cum trebuie de programe.

Ține minte faptul că materialele vizuale nu sunt limitate la cuvinte. Acestea pot fi totodată diagrame, desene, imagini sau chiar și obiecte.

Indiferent care ar fi metoda pe care o folosești pentru amintirea materialului, nimic nu te poate ajuta mai mult decât o pregătire adecvată și o practică constantă.

4 Tehnici Pentru Amintirea Discursului – Partea a II-a
5 din 1 voturi