Probabil că până acum te-ai întrebat care sunt greșelile pe care alți vorbitori le fac, și din păcate, aceste greşeli, există! În articolul de astăzi ne vom focusa pe cele mai frecvente trei astfel de greșeli care, de obicei, ajung să saboteze vorbitorul.

Greșeala numărul #1: Lipsa unui obiectiv

Mi se întâmplă ca cei care mă cunosc să îmi ceară să arunc o privire peste slide-urile lor. În mod natural, aceștia au tendința să deschidă repede prezentarea și să mă uimească cu sumedenia de slide-uri. Cu toate acestea, îi întreb: „Înainte să începem, care este mesajul pe care dorești să-l transmiți?”.

De obicei se miră ca și cum ar trebui transmis un mesaj, acela fiind momentul în care îmi dau seama că există o problemă mult mai mare decât slide-urile prost concepute. Ideea este că degeaba revizui slide-urile dacă în mintea ta nu este setat un obiectiv SMART cu care să te duci la luptă.

Comunitatea Vorbitorilor În Public

Locul unde îți dezvolți abilitățile oratorice și îți depășești frica de vorbit în public. Ai parte de informații folositoare în fiecare săptămână.

Vrei să fii membru?

Te așteptăm în Comunitatea Vorbitorilor în Public și te ajutăm să te dezvolți.
vorbitorinpublic.ro

Iar această problemă nu îți imagina doar la aceia care folosesc prezentări și slide-uri în cadrul discursurilor lor. Lipsa unui obiectiv este foarte comună la foarte mulți vorbitori. Dacă nu ai claritate asupra mesajului transmis, atunci nici audiența ta nu va avea.

greseli-comune-vorbit-public

Greșeala numărul #2: Lipsa pasiunii

Oportunitatea de a vorbi unei audiențe este un cadou minunat de care ai parte, însă de foarte multe ori este posibil să nu realizezi asta. Câteodată, a face o persoană să te asculte, poate fi foarte provocator, astfel că a avea o încăpere întreagă care te ascultă este ceva minunat. Însă acest lucru este complet pierdut dacă vorbitorul nu este pasionat în legătură cu subiectul pe care îl alege.

În cadrul articolului „Secretul în alegerea unui subiect de succes pentru un discurs” am învățat că pentru a avea succes trebuie să iubești subiectul pe care îl abordezi și să fi pasionat de împărtășirea cunoștințelor tale în legătură cu respectivul subiect.

Când vorbești fără pic de pasiune, tot discursul tău va fi liniar, în mod garantat. Nivelul energiei tale, privirea ta, felul în care gesticulezi, tonalitatea vocii – toate acestea vor transmite faptul că nu te interesează subiectul abordat în cazul în care pasiunea lipsește. În schimb, a fi foarte pasionat te va ajuta să ascunzi micile greșeli pe care le faci.

Greșeala numărul #3: Lipsa pregătirii

Aici este una prin problemele cele mai întâlnite printre vorbitori, mai ales la început de drum. Gândește-te la momentele în care faci primii pași către vorbitul în public. Dacă nu ești în perioada liceului, atunci sigur ești în perioada facultății. Cât de mult te pregătești pentru ceea ce urmează să prezinți în acele momente? Foarte puțin!

„Norocul” tău stă în faptul că nimeni nu poate arunca cu ceva în tine, nimeni nu se poate ridica să-ți reproșeze că ești groaznic, nimeni nu poate pleca din încăpere doar pentru că prezentarea ta este slabă. Nu pentru că nu și-ar dori asta, ci pentru că sistemul nu-i lasă. Acest noroc dispare din momentul în care treci de facultate și ajungi să ai un loc de muncă și să susții prezentări importante.

Atunci când un vorbitor nu se pregătește adecvat:

  • Analiza audienței este foarte slab făcută sau deloc;
  • Cercetarea este minimă și conținutul este foarte ușor de obținut;
  • Slide-urile, în cazul în care există, sunt făcute doar de dragul de a avea o prezentare;
  • Structura prezentării este una vagă, deloc clară;
  • Prezentarea nu a fost repetată, acest lucru rezultând într-o livrare ciudată a prezentării și un management al timpului foarte prost.

3 Greșeli Comune Prin Care Orice Vorbitor Se Poate Sabota
5 din 1 voturi