Fie că crezi că banii sunt ochii dracului sau că lipsa banilor sunt ochii dracului, eu zic că ai dreptate. Indiferent dacă consideri că banii aduc fericirea sau nu, în ambele cazuri ai dreptate. Și totul pornește încă de la primele învățături pe care părinții, sau cei apropiați ție, ți le-au oferit.

Dacă pentru tine este important ca acum să faci bani și să investești în lucruri care-ți aduc bani, atunci acest mod de gândire ți-a fost transmis de către cineva. La fel cum și dacă pentru tine este important să ai un job și să lucrezi pentru cineva doar pentru a te putea întreține în fiecare lună. Indiferent la care din cele două perspective ne uităm, aceste moduri de gândire ne sunt transmise. În fiecare din cazuri.

Și ajungem la vârsta de 15-20-30 de ani, sau chiar mai mult, când fie începem să conștientizăm, fie începem să citim, fie începem să ne înconjurăm cum oameni care să ne dea de gândit și să ne trimită cu gândul către alte perspective. Până la urmă, toată lumea vrea să facă bani, asta este un lucru cert. Iar dacă nimeni nu te-a învățat cum să-i faci sau dacă pur și simplu ți-au fost transmise acele gânduri prin care tu consideri că este ok să muncești pentru cineva pentru a te întreține, și vei ajunge să fii nemulțumit, atunci este posibil să începi să cauți noi moduri de gândire.

Unul din principiile de bază ale lui Robert spune că dacă muncești pentru bani, banii nu vor munci pentru tine, iar slujba este o soluție pe termen scurt la o problemă pe termen lung. Și îi dau dreptate.

Din momentul în care alegi să muncești pentru bani, înseamnă că de fapt muncești pentru o persoană care să-ți furnizeze banii. Lucru care pare să fie logic și foarte important atunci când nevoia de bani există.

Însă în momentul în care alegi să muncești pentru altcineva, alegi totodată să muncești în felul în care acea persoană dorește. Și acela este momentul în care latura creativă a creierului tău devine inactivă. Și nu mai ești focusat pe găsirea de soluții, ci doar pe îndeplinirea de sarcini.

Ce fel de soluții? Soluții prin care să faci banii să muncească pentru tine.

Iar una din propunerile cu care Robert vine, pentru a-ți dezvolta capacitatea găsirii de soluții ar fi să muncești gratuit, fără să primești niciun ban. Vă sună cunoscută treaba asta? Se numește simplu, voluntariat.

Te întrebai până acum de ce ONG-urile scot antreprenori pe bandă rulantă? Pentru că voluntariatul îi împinge pe oameni către găsirea de soluții prin care să facă banii să muncească  pentru ei.

Cele 3 din 6 lecții despre bani învățate de la Robert

  1. Cei bogați nu muncesc pentru bani

Așa cum ziceam, a munci pentru bani înseamnă a nu lăsa banii să muncească pentru tine. Cei bogați muncesc pentru a investi în ei și în propriile lor averi, dar mai ales pentru a investi în educația financiară proprie.

Marea majoritate a oamenilor muncesc pentru bani. Marea majoritate a oamenilor muncesc pentru a-și cumpăra o casă, pe care o cumpără prin intermediul unui credit, deci muncesc pentru achitarea creditului respectiv. Și cu cât casa este mai mare, cu atât impozitele sunt mai mari, cu atât sunt mai multe „lucruri minunate” care pot încăpea în casă.

Oamenii bogați muncesc pentru a a face banii să muncească pentru ei. A investi într-o casă mare nu face nimic mai mult decât să-ți genereze cheltuieli și mai mari.

  1. ABC-ul financiar este important

Pentru cei mai mulți dintre noi, școala reprezintă sfârșitul educației noastre. Și asta nu ar fi rău dacă în școală am învăța ceea ce ar trebui. Însă școala nu ne învață mai nimic din lucrurile esențiale care să ne ajute să ne descurcăm în viață.

Aceia pentru care școala reprezintă un sfârșit sunt aceia care aleg să se angajeze imediat după primul an de facultate și să petreacă 8 ore într-un birou, executând dorințele șefului. Dacă educația ar continua, atunci după scurt timp ai ajunge să pui bazele unei afaceri ca rezultat al propriilor pasiuni și idei.

  1. Muncește pentru tine

Dacă până acum ai muncit numai prin corporații sau companii, atunci muncește pentru tine. Dacă până acum ai depins de banii altora, atunci muncește pentru tine. Dacă până acum timpul altora era mai important ca timpul tău, atunci muncește pentru tine. Dacă fericirea ta este mai importantă decât fericirea altora, atunci muncește pentru tine.

tata-bogat-tata-sarac-educatia-financiara-in-familie_1_fullsizeȘi lista poate continua, însă cred că mi-ai înțeles punctul de vedere. Dacă alegi să faci lucrurile pentru tine, atunci vei fi singura persoană de care vei depinde.

Iar acum că am terminat cu prezentarea celor 3 lecții, pun pariu că ai un gând încă de când ai văzut titlul articolului. De ce 3 din 6? Pentru că vreau să te încurajez să aprofundezi aceste 3 lecții și totodată să le citești de unul singur pe celelalte 3. Robert Kiyosaki, în cartea sa Tată bogat, tată sărac, reușește să transmită informația foarte clar și pe înțelesul tuturor, lucru pe care eu nu-l pot face printr-un articol.

Astfel că, dacă ți-au plăcut aceste 3 lecții și consideri că vrei să aprofundezi, atunci te invit să cumperi cartea sau măcar s-o împrumuți de la un prieten, pentru că informațiile pe care ți le oferă sunt foarte prețioase.

Votează