Cartea asta nu-i doar despre a alerga, ci despre capacitate și incapacitate. Azi am terminat de citit Născuți pentru a alerga și am următoarea idee: pentru ca evoluția să aibă loc, e necesară involuția.

Adică avem tehnologie din ce în ce mai performantă, dar corpul uman e mult mai puțin capabil să depună efort fizic. Din punct de vedere cognitiv cică suntem super inteligenți și suntem capabili să facem lumea mai bună, dar când vine vorba de a acționa ne plafonăm și ne bucurăm de zona de confort ca niște copii de o înghețată.

Și cu cât evoluăm mai mult din punct de vedere cognitiv, cu atât o să ajungem să considerăm că suntem prea inteligenți să ne mișcăm curul de pe scaun și să facem ceva.

idei-alergatori-nascuti-alerga

Uite cele 12 idei pentru alergători pe care le-am descoperit citind Născuți pentru a alerga:

/1 Nicio invenție n-a reușit să încetinească carnagiul. Poți cumpăra adidași de alergare cu microcipuri pentru îmbunătățirea alergării, însă rata de accidentare nu a scăzut deloc în ultimii 30 de ani. De fapt, a crescut. Problemele privind tendonul lui Achile au început să fie cu 10% mai prezente.

/2 În fiecare dimineață, în Africa, o gazelă știe că trebuie să întreacă cel mai rapid leu, altfel va fi omorâtă. În fiecare dimineață, în Africa, un leu știe că trebuie să alerge mai rapid decât cea mai înceată gazelă, altfel va muri de foame. Indiferent că ești gazelă sau leu, când soarele răsare, mai bine ai începe să alergi.

/3 Tarahumara e un trib de alergători pentru care sistemul monetar era inexistent. În schimb, aveau korima ca principală unealtă de business: economia lor era bazată pe tranzacționarea de favoruri sau ocazionalele recipiente cu bere.

/4 Iskiate este o băutură creată din punerea semințelor chia în apă, cu puțin zahăr și zeamă de lămâie. În termeni nutriționali, o linguriță de chia este precum un smoothie făcut din somon și spanac.

/5 Într-o sâmbătă, Ann Transon s-a trezit de dimineață și a alergat 20 de mile. S-a relaxat la micul dejun, și a ieșit să alerge încă 20 de mile. În timpul zile a avut de finalizat niște task-uri stresante. Însă, când ziua s-a terminat, era fericită că a reușit să termine task-urile și să alerge 40 de mile. Așa că a considerat că mai are timp de încă 15 mile, și a ieșit să alerge.

55 de mile într-o zi. Prietenii ei erau îngrijorați. Era Ann obsedată sau avea o problemă? Ann a spus că prietenii ei credeau că se droghează, când de fapt ea era dependentă de endorfine.

Vrei să cumperi cartea?

Cumpără cartea

Găsești cartea „Născuți pentru a alerga” la cei de la Elefant, la un preț foarte bun. Dacă ți-o dorești, apasă pe butonul de mai jos.

Vreau cartea!
/6 Pentru a putea să ajungi în top, e nevoie de ferocitate și încredere în propriile forțe. Însă și frica joacă un rol important.

/7 Când erai copil, trebuia să țipe cineva la tine ca să te oprești din joacă? Fiecare joc pe care îl jucai, îl jucai la potențialul tău maxim, alergai ca un nebun și parcă energia ta era inepuizabilă. Jumătate din tot ceea ce făceai când erai mic era făcut ca și cum aveai de doborât cine știe ce record.

Acela era adevăratul secret al Tarahumara: ei n-au uitat niciodată cum e să iubești alergarea. Ei au știut că alergarea a fost prima artă a omului.

/8 Alergările de distanţă erau venerate pentru că erau indispensabile. E modalitatea prin care am supraviețuit și prin care ne-am multiplicat pe întreaga planetă. Alergai să mănânci și să te ferești să fii mâncat. Alergai pentru a-ți găsi un partener de viață și pentru a-l impresiona. Și cu acel partener alergai pentru a începe o nouă viață împreună. Trebuia să iubești alergatul, altfel nu trăiai îndeajuns de mult să poți iubi altceva.

/9 Există două zeități în inima ta. Zeița înțelepciunii și zeița bogăției. Toată lumea crede că are nevoie de bogăție înainte de toate, iar apoi va apărea și înțelepciunea.

Va trebui să-ți oferi inima zeiței înțelepciunii, să-i oferi toată iubirea și atenția, și astfel zeița bogăției va deveni geloasă. Și te va urmări pentru tot restul vieții.

Cu alte cuvinte, nu cere nimic de la alergare și vei primi mai mult decât ți-ai imaginat.

/10 Sexul și viteza – nu au fost simbolice pentru întreaga noastră existență? Nu am fi în viață fără dragoste, nu am fi supraviețuit fără alergare. Poate că nu ar trebui să fim surprinși că dacă devii bun la una din ele, vei deveni bun și la cealaltă.

/11 Tot ceea ce făcea era să … alerge. Să alerge și să zâmbească. Însă zâmbetul era cât se poate de natural. Puteai spune că se bucură cu adevărat de alergare, ca și cum n-ar avea nimic altceva de făcut pe pământul ăsta.

/12 Când alerg, singurul lucru care contează este terminarea alergării. E singura dată când creierul nu se gândește la tot felul de tâmpenii. Totul este liniștit și foarte liniar.

Dacă ți-ai plăcut ideile pe care le-am găsit citind Născuți pentru a alerga, poți cumpăra cartea de la Elefant . Sunt sigur că vei găsi alte câteva zeci de idei care te vor face să fii mulțumit de achiziția ta.

Mereu alături de tine când nu ai îndeajuns de multă forță să zâmbești,
David

12 idei pentru alergători din Născuți pentru a alerga
5 din 3 voturi